Ge bort en bättre värld i jul
Slå på ljud

På grund av den rådande coronapandemin kommer årets jul inte bli som vanligt. Stora familjesammankomster byts ut mot firande i mindre grupper, samtidigt som många bestämt sig för att inte fira alls.

Oavsett var du ska vara och med vilka så är ett gåvobevis till en ideell organisation alltid en bra idé. Presenten går att skicka med både sms, email eller post – och gör verkligen skillnad på riktigt.

Här listar vi årets bästa julklappstips:

Gåva för alla barn

Varje dag kämpar Bris, Barnens rätt i samhället, för en bättre värld för våra små – och julafton är inget undantag. Dagligen hör barn i alla åldrar av sig till Bris och berättar om bland annat ensamhet, våld och övergrepp.

Genom att köpa ett julgåvokort från Bris ger du fler barn möjligheten att höra av sig och berätta om det som känns tungt för just dem. Minsta belopp att skänka är 50 kronor, läs mer här.

Svältkatastrofpaketet

Miljontals människor är drabbade av allvarlig hungerkris – och i Jemen har de gått så långt att barn och vuxna står på gränsen till svält. Även länder som Sydsudan, Nigeria, Zambia, Syrien och Somalia är hårt drabbade då år av konflikter, översvämningar eller torka har förstört deras möjligheter att försörja sig. Därtill har den pågående pandemin förvärrat situationen ytterligare då vården är överbelastad och flera näringsprogram har fått ställas in.

I Unicefs svältkatastrofpaket ingår bland annat näringsrik nötkräm, näringspulver, högenergimjölk, vätskeersättning och högenergikex. Gåvan kostar 409 kronor och finns att köpa här.

Bidra till säkrare förlossningar

Spädbarnsdödligheten i DR Kongo är en av de högsta i världen – men på Panzisjukhuset, som Läkarmissionen var med och byggde för 15 år sedan, får kvinnor chansen att föda barn i säker miljö. Där finns till exempel vård för för tidigt födda barn och möjlighet att ge kejsarsnitt när det behövs.

Genom att skänka 180 kronor bidrar du till att en kvinna får föda sitt barn på ett rent sjukhus och under uppsikt av läkare, läs mer här.

Bidra till kvinnors rättigheter

I över 25 år har Kvinna till Kvinna arbetat för kvinnors rättigheter. I dag finns de på plats i 20 länder, och genom att stödja deras arbete är du med och bidrar till långsiktig förändring.

För 200 kronor kan du köpa ett gåvokort som hjälper Kvinna till Kvinnas arbete för att motverka våld mot kvinnor och stärka kvinnors rättigheter. Organisationen har även en shop med bland annat posters och mössor. Läs mer här.

Var med och rädda liv

I dag får en av tre cancer, men alla drabbas. Genom att bidra till Cancerfonden är du med och finansiera cancerforskningen i Sverige – och ser till att fler får chansen att överleva.

Cancerfondens gåvobevis går antingen att skriva ut eller skicka som mail. Minsta belopp att skänka är 50 kronor, läs mer här.

LÄS MER:

Sorg och ljus med Martina Müntzing

Brita Zackari om Musikhjälpen 2020: ”Ett av de finaste jobben i Sverige”

Mest läst