0:58

Efter reklamen: Se kändisarnas historiska look-alikes

(0:58)

När en bebis är ungefär 15 månader gammal kan föräldrarna börja ana om deras barn är höger- eller vänsterhänt, då den griper efter skedar, kritor eller nappflaska. 85 procent av alla människor är högerhänta, men de 15 procent som hör till de vänsterhänta har visat sig vara rätt exceptionella.

Den forskning som gjorts på vänsterhänta människor visar att vänsterhänta är mer benägna att använda sig främst av höger hjärnhalva – alltså hjärnhalvan som styr över kreativt tänkande, rumsuppfattning, fantasi och musiksinne. Det är kanske därför inte så konstigt att väldigt många artister, konstnärer och skådespelare är vänsterhänta. Bob Dylan, Nicole Kidman, Ludwig Van Beethoven, Angelina Jolie och Pablo Picasso är bara några av de vänsterhänta stjärnorna.

Larmet: Läkare diskriminerar överviktiga – utsätts för fat-shaming

Det är skillnaden mellan vänsterhänta och högerhänta

Vänsterhänta personer är också kända för att vara mer innovativa, och en studie som gjorts i American journal of psychology visar att vänsterhänta är bättre på nytänkande. Att Bill Gates är vänsterhänt är plötsligt inte så förvånande.

Men det är inte bara inom de konstnärliga och uppfinningsrika områdena som vänsterhänta visat sig ha fördelar. Man har också sett att det kan vara bra att vara vänsterhänt om man ska bli proffs inom vissa typer av sport. Baseball, tennis, simning, fäktning och boxning ska passa vänsterhänta extra bra.

Forskning gjord av Illinois research consortium visar att högerhänta och vänsterhänta personer har olika sätt att förhålla sig till uppgifter, och har olika bra minne. Högerhänta personer är mer benägna att bryta ner uppgifter och göra en del i taget, medan vänsterhänta hellre analyserar problemet i sin helhet för att lösa det.

Ekonomi

Egenskaperna som gör kvinnor till vinnare på börsen

Mer läsning

Femina