5 smarta tips för att städa badrummet
1:12

Efter reklamen: 5 smarta tips för att städa badrummet

(1:12)

Slå på ljud

Väska och plånbok

Få personer lämnar någonsin sitt hem utan plånbok eller väska – men tänker du på att rengöra dem? Väskan du använder till vardags är med överallt: i lokaltrafiken, på offentliga toaletter, i kundvagnen på matbutiken. Vi reflekterar sällan över hur mycket smutsiga miljöer de möter varje dag. Samma sak gäller plånboken i viss mån. Ofta måste den tas fram för att kunna betala i affären eller komma på tunnelbanan eller bussen, och hur rena är egentligen dina händer då?

Har du en väska eller plånbok i någon form av tyg borde den kunna tvättas för hand i kallt vatten – kolla på tvättråden vad det står. Om handtvätt inte är rekommenderat, exempelvis om du har en läderväska eller en plånbok i läder, så kan du i alla fall torka av dem med desinficerade tvättlappar. Detta bör du då göra en gång i veckan. Det kan också vara smart att dammsuga insidan av väskan.

Du kan ha städat badrummet fel hela tiden

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Skinnjacka

Att tvätta en skinnjacka i tvättmaskinen är inte att rekommendera. Om du inte vill använda dig av kemtvätt men ändå vill hålla jackan ren, så finns det ett enkelt knep – nämligen utspätt diskmedel. Blanda ut lite diskmedel i rumstempererat rent vatten, doppa en tygtrasa i lösningen och torka sedan av jackan. Ta sedan en annan ren trasa och blöt den med vanligt vatten, och torka bort det första lagret. Torka därefter av jackan med en handduk innan du hänger upp den.

Duschdraperi

Badrummet är en riktig grogrund för bakterier, på grund av den fuktiga och ofta instängda miljön. Många glömmer bort att tvätta duschdraperiet, men det behövs också rengöras, precis som dina handdukar eller badrumsmatta. De flesta draperier kan tvättas i vanlig tvättmaskin – se bara till att ta bort alla plastringar innan, och häng upp draperiet för att torka efteråt.

Om ditt duschdraperi är gjort i plast så är det rekommenderat att du tvättar det tillsammans med några handdukar. Det underlättar för draperiet att inte bli så skrynkligt av tvätten. Plastdraperier bör inte torktumlas.

Att städa duschen har aldrig varit enklare – knepet som förvånar alla

Kuddar

Huvudkudden glöms ofta bort. Vi tvättar våra örngott regelbundet, men själva kudden behöver också rengöras, i alla fall två gånger om året. Hur du ska tvätta dem beror på vad du har för typ av kudde. Dunkuddar och polyesterkuddar kan tvättas i maskin. Välj du milt tvättmedel och använd fintvättsprogrammet. Glöm inte att se till att dunet inte klumpar ihop sig när kudden ska torka sen.

Har du en kudde i memoryfoam så kan du inte tvätta den i maskin. Då får du istället ta bort det yttersta lagret och tvätta det, och sedan dammsuga själva kudden på båda sidor.

Tyngdtäcken

Tyngdtäcken blir allt vanligare i hushållen – många upplever att de sover bättre när täcket väger mer. Men hur gör man för att rengöra de speciella täckena, går de att tvätta i maskin som vanliga täcken? I en del fall, ja. Kolla vad det står för tvättråd på täcket, och om den går att tvätta – kolla så att den går in i din tvättmaskin.

Källa: 5 minute crafts.

Mest läst