5 tecken på att din förälder bidragit till din ångest
0:55

Efter reklamen: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångest

(0:55)

Slå på ljud

Många föräldrar undviker att svära inför sina barn, och tänker att det är dåligt för barnen att höra svordomar. När de väl råkar säga fula ord inför barnen skäms de därför och kan känna sig som dåliga föräldrar.

Känner du igen dig? Då är det dags att tänka om – det finns nämligen inget vetenskapligt bevis för att barn skulle må dåligt av att höra svordomar hemma av sina föräldrar, skriver Global News.

Benjamin Bergen är en kognitiv forskare, och han menar att vardagligt svärande inte är något att ha dåligt samvete över, då det inte påverkar barn negativt.

– Användandet av svordomar har ingen inverkan alls på deras välmående eller hur de socialiserar sig vad vi kan se, säger han till sajten.

Därför är det bra att ha en vän av motsatt kön

Alla svordomar är inte dåliga

Bergen har skrivit en hel bok på ämnet, What the F: What swearing reveals out our language, our brains and ourselves, och menar att man måste skilja på verbal misshandel och vanliga svordomar. Medan vanligt svärande till och med kan vara bra för barn att höra i hemmiljö i stället för att de lär sig de i skolan, så är verbal misshandel något som kan påverka barnen väldigt negativt.

– Verbal misshandel kommer i många olika former och kan inkludera svordomar och skällsord. Vi kan se hur barn som exponeras för det har större risk för att drabbas av ångest, depressioner och och problem i skolan.

Röda dagar 2023: Så kan du maxa ledigheten

Annan forskning visar att barn kan mängder av svordomar från ung ålder även om föräldrarna försöker skydda dem från det, och att det är viktigare att lära dem skillnaden mellan nedsättande skällsord och svordomar, än att hindra dem från att svära helt.

Mest läst