Sömnryck kan förstöra sömnen.
4 kvällsvanor som förbättrar din sömn
1:26

Efter reklamen: 4 kvällsvanor som förbättrar din sömn

(1:26)

Slå på ljud

Vi har alla varit med om det: Sömnen närmar sig med stormsteg, man känner att man är påväg att gå från vaket till sovande tillstånd – men då plötsligt rycker man till.

Sömnryckningar kan kännas obehagliga eller obekväma, men är i alla fall inte farliga.

Nu reder tv-läkaren Maria Furberg i Fråga doktorn ut vad det är som händer när man råkar rycka till när man ska sova.

– Det som händer när man rycker till när man ska somna är något som jag under min studietid lärde mig heter hypnagoga sömnryckningar. Det är helt normalt. Hjärnan blir väldigt lättretlig precis i tillståndet mellan vakenhet och sömn, förklarar hon i SVT-programmet.

Sömnforskaren: Det är ohälsosamt att börja jobba före klockan 10

Sömnrycken varierar från person till person

Hur kraftiga ryckningar man får är olika från person till person.

– Det kan vara jättekraftiga ryckningar. De är helt ofarliga, och det är olika hur mycket var och en har. Jag personligen har ganska mycket, säger läkaren Maria Furberg i Fråga doktorn.

Exakt varför rycken uppstår eller hur man ska göra för att undvika dem finns det inga riktiga svar på – och de kan också upplevas på olika sätt.

”Hur dessa hypnagoga hallucinationerna uppkommer är okänt, åtminstone har jag inte hittat någon förklaring. Plötslig känsla att ett ryck i kroppen eller en upplevelse av ett plötsligt pistolskott är nog det vanligaste, även om andra upplevelser kan förekomma. Din upplevelse i drömmen har säkert med det här att göra”, säger Karin Hint, specialistläkare i allmänmedicin, på 1177.

Forskningen visar: Att snooza kan vara bra för hälsan

Mest läst