Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför väljer fler föräldrar att inte visa sina barns ansikten i sociala medier

23 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Det har blivit allt vanligare för föräldrar att täcka över sina barns ansikten på bilder på sociala medier.
Kändisar som Orlando Bloom, Gigi Hadid och Kristen Bell har varit tidiga, men nu väljer många föräldrar som inte lever i kändisskap också att skydda sina barn.
”Vår önskan är att hon kan välja själv hur hon ska dela med av sig själv i världen”, har Gigi Hadid sagt.
Annons
10 kändisföräldrar som skyddar sina barn från rampljusetBrand logo
10 kändisföräldrar som skyddar sina barn från rampljuset

Det var tidigare i juli som supermodellen Gigi Hadid, som har dottern Khai tillsammans med artistkärleken Zayn Malik, gick ut med ett öppet brev på sociala medier där hon vädjade till paparazzi-fotografer, tidningar och hennes fans att blurra hennes dotters ansikte på bilder där det syns.

Den här inställningen, att barn inte ska behöva synas på bilder på sociala medier, blir allt mer utbredd – och inte bara i kändisvärlden. Även om problemet med att barnen exponeras blir större för kända föräldrar, så är det även många privatpersoner som väljer att sluta dela bilder på sina barns ansikten. I stället täcker man dem med emojis eller väljer bilder där ansiktet inte syns.

Vill att barnen ska välja själv

För Gigi Hadid har det handlat om att dottern ska ha rätt att själv bestämma om och hur hon vill synas eller inte – ett beslut hon inte kan ta när hon är bebis.

Annons

”Vår önskan är att hon kan välja själv hur hon ska dela med av sig själv i världen när hon blir stor, och att hon kan ha en så normal uppväxt som möjligt, utan att oroa sig över offentliga bilder som hon inte har valt”, skrev Gigi Hadid.

Skådespelaren Kristen Bell täcker ofta över sina barns ansikten med emojis, något som blir allt mer utbrett på sociala medier överlag. För henne handlar det också om den fria viljan – det är hon som har valt att jobba som skådespelare och leva som en offentlig person, inte hennes barn.

– Min känsla är att jag har valt ett offentligt yrke. Så jag väljer att bli citerad och att folk tar bilder på mig. Jag vet inte hur de vill ha det än. Så jag kan har inte riktigt rätten att välja åt dem, resonerar Veronica Mars-skådespelaren.

Experter: Bra att fråga barnen

Barnrättsaktivister har länge höjt rösterna för att få föräldrar att fundera ett varv över vilka bilder de lägger upp på sina bebisar och barn, och vart. Konflikten mellan barnens rätt till privatliv och föräldrarnas rätt att styra över sina sociala medier finns där, och experter menar att det är viktigt att fråga barnen om de vill att man delar bilder på dem eller inte. Det ger barnen en känsla av respekt och stöd från föräldrarna, skriver Brightside.

Annons