Trendar: InredningMat och dryckResor

Det här ska du aldrig göra med dina handdukar – så håller de sig rena

06 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Handdukar kan vara svåra att få rent.
Har du problem med illaluktande handdukar, även när de är nytvättade?
Den jobbiga lukten kommer från bakterier i handdukarna – så här gör du för att slippa problemen!
Annons
Smarta tvättknepen - med ättikaBrand logo
Smarta tvättknepen - med ättika

Märker du att dina handdukar snabbt börjar lukta illa eller att de luktar illa så fort de blir blöta fastän de är nytvättade?

Illaluktande handdukar är aldrig kul att råka ut för – och tyvärr är det vanligare än man kan tro. Men det finns också enkla sätt att slippa stanken.

Lukten kommer från bakterier i handduken, som fått gro till sig i den fuktiga och ofta varma miljön som ett badrum kan vara.

Många upplever att handdukarna luktar fräscht när de kommer ur tvättmaskinen och torktumlaren, men så fort de blir blöta så börjar de lukta igen. Det beror på att de inte har blivit riktigt rena från början.

Så gör du för att få rent dina handdukar

Hur ska man göra för att få rena handdukar då? Till att börja med är det viktigt att tvätta handdukarna tillräckligt ofta – efter 3-4 användningar ska handduken tvättas. Men det beror också på vilka möjligheter handduken har att torka mellan användningarna. Brist på luftcirkulation, till exempel om handduken ligger på golvet eller hänger för tätt med andra, gör att bakterierna gror snabbare.

Tänk på detta när du vill få bort lukten från handdukarna

  • Häng upp handdukarna fritt så att de kan torka ordentligt. Handdukar som aldrig får bli torra blir äckliga snabbare.
  • Tvätta alltid dina handdukar i minst 60 grader – i lägre temperaturer än så blir de inte rena. Kolla in tvättanvisningarna och tvätta så varmt som möjligt.
  • Använd inte för mycket sköljdmedel! Sköljmedlet lägger sig som ett skyddande lager över fibrerna och minska handdukarnas absorptionsförmåga.

Källa: Onlinenytt.

Annons