Trendar: InredningMat och dryckResor

Du har skurit tårtan fel hela tiden – så gör du rätt

03 jul, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, YOUTUBE
Visste du hur man ska skära tårtan – egentligen? Inte? Läs då vidare...
Annons
5 goda rätter till midsommarBrand logo
5 goda rätter till midsommar

Sommaren är här – och tårtsäsongen med den. Finns det något godare – och somrigare – än en jordgubbstårta med fluffig grädde och mjuk botten? Nej, tänkte väl det... Men, tänk om vi berättade för dig att du har skivat tårtan fel hela tiden? Tänk om vi berättade för dig att det finns ett bättre sätt att göra det – ett sätt som gör att tårtan håller sig färsk och god mycket längre?

Såhär skär vi vanligtvis tårtan... Men det finns ett bättre sätt!

Ja, det är sant! Det finns faktiskt ett riktigt bra sätt att skära tårtan på. Och vi misstänker att du (läs: vi) har skurit tårtan fel, i alla år.

Annons

Så skär du tårtan på rätt sätt

Så, hur gör man då rätt? Matematikbesatta YouTubers avslöjar, via kanalen Numberphile, att det finns ett life hack som vi alla kan använda för att göra våra desserter godare, och som gör att de håller längre. Det klassiska (och felaktiga) sättet att skära en tårta innebär att skära en kil i mitten och arbeta sig utåt. I en klassisk trekant. Men! Detta lämnar tårtans mjuka kaka helt blottad, vilket betyder att den lättare blir torr – och ofräsch. Vi vet alla hur det är att äta en tårta som både är torr och blöt, närapå svampig, på samma gång.

Om du skär på detta sätt håller tårtan sig fräsch längre.

Det finns ett betydligt smartare sätt att skära tårtan, ett sätt som gör att den håller längre, och därmed blir godare. För att minimera mängden kaka som lämnas i det fria bör du skära ett rektangulärt segment rakt ner i mitten och sedan lyfta ut det. Denna metod låter dig sedan trycka ihop de två jämna halvorna av kakan och skydda dess insida från att torka ut när du förvarar den.

I klippet nedan kan du se exakt hur du ska göra.

Annons