Bakning med hallon.
0:55

Efter reklamen: Därför är bakning bra för din hälsa

(0:55)

Hallonpaj med knaprigt täcke

(4–6 personer)

Hallonpaj med knaprigt täcke.

Varför krångla till det? Bädda in hallonen i smaskiga smulor med kokos och vit choklad. Servera pajen med grädde eller glass.

Olof Abrahamsson

500 g hallon

1–2 msk strösocker

1½ msk potatismjöl

Smuldeg

100 g smör

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl strösocker

1 dl kokosflingor

100 g grovt hackad vit choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bären i en vid form, strö över sockret blandat med potatismjöl.

2. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare, kör samman till en smulig massa.

3. Smula degen över bären och grädda pajen i ugnen 25–30 minuter, eller tills den fått fin färg.

Så gör du snabb och god glass hemma utan glassmaskin

Chokladrutor med hallon

(20 bitar)

Chokladrutor med hallon.

Lättbakade rutor är perfekta som dessert på en buffé.

Helene Linsjö

250 g ljus bakchoklad

250 g smör

1 krm salt

250 g florsocker, ca 4½ dl

2 msk potatismjöl

4 ägg

20 färska hallon

Tillbehör

färska hallon

vispad grädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen fint.

2. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Rör ner choklad, salt, florsocker och potatismjöl och rör med en ballongvisp tills allt smält ihop.

3. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ihop snabbt och kraftigt mellan varje. Om du tycker det är svårt för hand, använd en elvisp på lägsta hastighet.

4. Häll smeten i en bakpappersklädd form, 20x30 cm. Lägg de färska hallonen i rader 4x5 st. När du sedan skär kakan när den svalnat så får varje bit ett hallon.

6. Baka i ugnen i 25 minuter. Låt svalna helt i formen ståendes på ett galler och ställ sedan i kyl till dagen efter.

7. Skär kakan i bitar. Servera den ­rumstempererad med vispad grädde och eventuellt mer hallon.

No bake cheesecake med hallon

(ca 12 bitar)

No bake cheesecake med hallon.

Baka utan ugn. Cheesecaken behöver bara stelna i kylen i några timmar.

Helene Linsjö

Botten

200 g digestivekex

125 g smör

Mascarponekräm

2 dl vispgrädde

2 dl florsocker

½ tsk vaniljpulver

500 g mascarpone

200 g färska hallon

Topping

100 g färska hallon

Gör så här

1. Botten: Smält smöret och krossa kexen till smulor. Antingen krossas de ”slarvigt” i en matberedare eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en brödkavel som rullas över kexen.

2. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret. Tryck ut jämnt i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ kallt.

3. Mascarponekräm: Vispa grädden med florsocker och vaniljpulver. Vispa ner mascarponen och mot slutet 100 gram av hallonen så att de går sönder lite och färgar krämen ljust rosa.

4. Bred ut hälften av fyllningen i pa­j­-skalet. Lägg 100 gram hallon ovanpå och tryck ner lite. Bred på resterande fyllning. Låt stelna i kyl i 1–2 timmar.

5. Garnera med mer hallon vid ­servering.

Tips: Är det en varm ­sommardag kan du med fördel frysa tårtan och servera den halvfryst.

Scones med citron, vallmo och hallon

(12 stycken)

Scones med citron, vallmo och hallon.

Lyxiga frukostscones fyllda med hallon, citron och vallmofrön smakar himmelskt med hemgjord sylt till.

Helene Linsjö

6 dl vetemjöl

¾ tsk salt

2 msk rörsocker

2 tsk bakpulver

100 g kallt smör

4 dl filmjölk

2 ekologiska citroner, finrivet skal

½ dl blå vallmofrön

125 g färska hallon

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tärna smöret fint och nyp ihop det med mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt filmjölk, citronskal, vallmofrön och hallon. Rör ihop ”slarvigt”, överarbeta inte.

3. Forma 12 låga bullar med mjölade händer och lägg ut på en bakpappersklädd plåt, eller använd en smord muffinsform.

4. Baka i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Håll uppsikt så att de inte bränns, alla ugnar fungerar olika.

5. Servera dina scones med ost och sylt, mascarpone eller bara som de är.

Enkel hallonsylt med vanilj

(1 liter)

1 vaniljstång

500 g färska hallon

500 g syltsocker

Gör så här

1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Dela sedan själva stången i 2–3 bitar.

2. Varva vaniljfrön och bitarna av ­vaniljstången med hallon och syltsocker i en vid kastrull. Sjud utan omrörning i 3–5 minuter. Skumma försiktigt.

3. Häll upp sylten på väl rengjorda och tättslutande burkar. Förvara mörkt och svalt. En oöppnad burk håller länge.

Tips: Det går bra att använda frysta hallon till sylten, men se till att de tinat i sil så att du inte får med onödig vätska.

Chefredaktören: “Tips på 4 grillviner jag älskar”

Mandelkaka med ­hallonrippel

(15 bitar)

Mandelkaka med ­hallonrippel.

Mäktigt smörig och kladdig kaka med fin kombination av hallon och mandel.

Helene Linsjö

300 g smör

1½ dl strösocker

200 g sötmandel

200 g mandelmassa

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

2 dl vetemjöl

Hallonrippel

400 g hallon

½ dl strösocker

Tillbehör

vaniljglass

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form, 25x35 cm, med bakplåtspapper.

2. Hallonrippel: Koka upp hallon och socker, mosa ihop med en handvisp. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Smält smör och socker i en kastrull.

4. Mixa mandeln lite grynigt i en matberedare, inte till ett fint mjöl. Lägg över i en bunke. Mixa mandelmassan till en grynig massa och häll ner i bunken.

5. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl i mandelblandningen och vänd ihop. Rör ner smöret till en jämn smet.

6. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Fördela hälften av hallonrippeln uppe på kakan, blanda ­slarvigt ner i smeten med en gaffel.

7. Baka kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter, den ska vara kladdig.

8. Skär i rutor, servera med vaniljglass och den sparade hallonrippeln.

Text av Sandra Palmqvist, Maja Rehwin, Marianne Liljenberg.