Trendar: InredningMat och dryckResor

Du kan ha tvättat dina lakan helt fel – 4 saker att tänka på

06 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tvätta sängkläder rätt
Vi sover i dem varje natt – men hur tar vi egentligen hand om våra lakan?
Om du vill att dina lakan ska hålla länge och vara både fräscha och fina finns det saker att tänka på.
Tvättexperten Linda Barker avslöjar vilka vanliga misstag många gör, som förstör lakanen i förtid.
Annons
Video: 5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
Video: 5 saker som drar mest el i hemmet

Eftersom vi tillbringar natt efter natt omslutna av våra lakan är det inte konstigt att de behövs tvättas regelbundet för att hållas fräscha och doftfria. Att byta och tvätta sina lakan en gång i veckan är rekommenderat – men hur ska man tvätta dem för att de ska hålla så bra som möjligt?

Tvättexperten Linda Barker menar att det finns fyra vanliga misstag som många gör när de tvättar sina lakan, som både gör att lakanen skadas och att de inte håller sig fina lika länge.

Här är hennes fyra tips att tänka på när du tvättar!

Undvik hett vatten

Vi har fått höra att lakan, örngott och påslakan ska tvättas i riktigt hett vatten för att bakterierna ska dö ordentligt. Men att tvätta i för varmt vatten sliter ordentligt på tyget.

Annons

– Hett vatten är alltid skadligt för lakan eftersom det bryter ner bomullsfibrer och gör dem sköra. Det är det ”luddet” är i din tvättmaskin, ju mer ludd desto mer skada. Jag använder alltid ett ekoprogram med varmt vatten som är snällare mot både tyget och miljön, säger Linda Barker till The Express.

Tvätta inte med kläder

Brukar du tvätta dina påslakan tillsammans med tröjor och byxor? Tänk om.

– Jag skulle aldrig lägga in något annat i tvättmaskinen som skulle kunna riva upp lakanets tyg, så spara din vanliga smutstvätt med knappar, blixtlås och fästen, och ta dem i en separat tvätt.

Skippa de starka kemikalierna

Det handlar inte bara om temperaturen på vattnet, även vissa produkter kan vara dåliga för lakanen i längden. Genom att dra ner på de tunga kemikalierna när du tvättar är du snäll både mot miljön och gör att tvätten blir fräschare.

Annons

– Vi tvättar ofta för att bli av med hudavlagringar och svett snarare än uppbyggd smuts, så använd inte för mycket kemikalier, det kan vara skadligt. Jag använder miljövänliga och växtbaserade tvättmedel som är flytande. Jag skulle aldrig använda sköljmedel.

Torka inte med värme

Om du har möjlighet att torka lakanen utan att torktumla dem eller ha dem i torkskåp så är det att föredra året om menar Linda. Hon torkar helst sina lakan utomhus även på vintern.

– Jag undviker regniga dagar så klart men även på vintern kan jag vanligtvis få saker torrt.

Annons