Trendar: InredningMat och dryckResor

Ebba, 28, visar hur klädstorlekarna skiljer sig åt: ”Det är provocerande”

13 maj, 2024 
Ebba Tiktok
Till vardags arbetar hon som kommunikatör på högskola men privat gör hon succé på TikTok. Femina har pratat med Ebba Thorolvsen som öppet och ärligt visar att storleken inte spelar någon roll när det kommer till kläder.
– Varför ska det finnas universalstorlekar om man inte förhåller sig till dem?, säger hon.
Annons
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbetBrand logo
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbet

Ebba Thorolvsen, 28, kommer från Göteborg och har i dag över 30 000 följare på sociala medier-plattformen TikTok. Där postar hon dagligen videos och klipp med stylingtips, second hand-inspiration och ”pinterest vs mig”-videos, där det sistnämnda handlar om att visa skillnaden på hur olika outfits sitter på olika kroppar, och hon visar även upp hur olika storlekar kan variera från olika butiker.

I dag finns det flera youtubers och profiler som arbetar med kroppspositivism där syftet är att visa upp flera kroppar än normsmala – men när det gäller mode så tycker Ebba, som själv har storlek 44-46, att det har släpat efter.

– Det saknas representation, det tycker jag verkligen. Det är enkelt att hitta internationellt men i Sverige så uppfattar jag det som att det inte riktigt fanns. Vi har flera profiler men ingen med klädfokus, det har mest funnits för människor med normkroppar, säger hon.

Annons

I flera av Ebbas inlägg på TikTok testar hon kläder från olika butiker, fast i samma storlek, för att se hur de skiljer sig åt – något som både berör och upprör.

@ebbathorolvsen

Storleken i sig spelar INGEN ROLL(!!!) men det är frustrerande hur mycket det kan skilja byxor emellan 💀 Men här kommer try on haul med jeans från HM. Jag skulle våga kalla det en fail 🥰

♬ originalljud - EBBA THOROLVSEN

Är det stor skillnad mellan butiker upplever du?

– Jättestor skillnad. Det kan driva en till vansinne, hur sjukt det är. Jag fattar inte hur svårt det kan vara att sätta en standard. Varför ska det finnas universalstorlekar om man inte förhåller sig till dem?

Ebba menar också på att det ofta är svårt att hitta större storlekar i fysiska butiker, och att det i sin tur bidrar till att fler känner sig exkluderade från modevärlden.

– Det är provocerande att vi inte har kommit längre. Om man går på stan så ser man många människor som har samma storlek som en själv eller större. Hur kan det vara så svårt att ha kläder till oss i kollektionerna?

Annons

Finns det några butiker du upplever är bättre?

– Generellt är Lindex bra tycker jag. De har många olika storlekar i sina fysiska butiker. De förtjänar en eloge för det.

TikTok-klippen där Ebba visar upp storlekar engagerar många och är några av Ebbas mest tittade videos på plattformen. Varför just dessa klipp sticker ut tror hon handlar om att det finns en igenkänning i känslan över att stå i ett provrum och testa kläder som inte passar.

Ebbas tre tips när storlekarna inte passar i butik

Nedan tipsar Ebba om hur du kan tänka när du testar flera storlekar i butik – men ingen passar.

1. Storleken spelar ingen roll

– Det är lite klyschigt men så är det verkligen. Det finns ingen standardiserad storlek inom en butik eller inom en modell av ett par jeans. De blåa jeansen kan passa men inte de svarta, det om något är ett tydligt exempel på att storleken inte betyder någonting.

2. Bli arg och sur i stället för ledsen

– Mitt andra tips är att bli arg och sur i stället för att bli ledsen. Jag får ofta frågan om hur jag hanterar det här, för jag visar ofta på min kanal när saker inte passar mig. Och där tycker jag att bli arg ger energi och det skapar handlingskraft i stället för att bli ledsen. Även om det är lättare sagt än gjort, så kan ledsen ha en lite skammandekänsla och det tycker jag är så synd.

3. Följ folk som får dig att må bra

– Mitt tredje tips är att följ bara folk som får dig att må bra. Fyll ditt sociala medie-flöde med folk som ger dig energi och pepp och som får dig att känna dig representerad. Avfölj alla som får dig att känna tvärtemot. Det tycker jag får en att känna sig mindre ensam i den här upplevelsen.

Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge
Annons