Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Här är bästa plaggen att leta efter second hand – enligt experten

08 maj, 2024 
Till vardags arbetar hon som kommunikatör på högskola men privat är hon en second hand-fantast som inspirerar och tipsar tusentals människor varje dag om mode och styling. Femina har pratat med Ebba Thorolvsen som är expert på loppisar och second hand.
– Jag är först och främst en fyndare, det var där det började för mig, säger hon.
Annons
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbetBrand logo
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbet

Ebba, 28, kommer från Göteborg och har i dag över 30 000 följare på sociala medier-plattformen TikTok. Där postar hon dagligen videos och klipp med stylingtips, second hand-inspiration och visar även upp hur olika storlekar skiljer sig åt från butiker. (Läs om det här).

Kärleken för second hand-mode har funnits där länge och från början handlade det mer om att fynda bra prylar än att tänka hållbart.

– Jag är först och främst en fyndare, det var där det började för mig. Det började inte med det där brinnande miljöintresset, utan det har kommit mer med tiden. I början handlade det mest om att man kan hitta så roliga och unika saker till en femtedel av priset, säger hon.

Bra kläder att handla second hand kavaj klänning
Vårjackor, personliga t-shirts, kavajer, accessoarer och finklänningar är favoritsakerna att leta efter second hand, enligt Ebba.

Med åren så har det sociala- och ekologiska hållbarhetstänket vuxit fram och Ebba vill bidra med att inspirera andra till att ändra konsumtionsvanor.

Annons

– Man kan piska på folk att konsumera hållbart, men det är väl bättre att inspirera folk?

Av alla kläder hon själv konsumerar så är nästan allt second hand.

– Min garderob kanske består av 60-70 procent second hand vid det här laget. Det tar tid att byta ut, och jag ska ju inte byta ut mina ”nya” saker bara för att köpa second hand. Men mycket av mina nya grejer är gamla vid det här laget, säger hon.

Ebba, 28, kommer från Göteborg och har i dag över 30 000 följare på sociala medier-plattformen TikTok.Privat

Vad är favoritplagget att handla second hand?

– Kavajer. Alltså, vill man köpa en ny kavaj i bra kvalitet så kan de ju kosta flera tusen kronor. Second hand kan du köpa en i 100 procent ull, ett jättefint hantverk, för 300 kronor, säger hon.

Andra bra plagg att köpa second hand är, enligt Ebba, finklänningar, unika t-shirts och vårjackor. Finklänningar då de ofta är sparsamt använda och i bra kvalitet. Unika t-shirts för att de är fina att styla med en kavaj men gör din outfit personlig. När det kommer till vårjackor så finns det enligt Ebba flera i bra kvalitet, och smuts och fläckar är inget som ska skrämma dig.

Annons

– Det finns så många fina. Främst läder och mockajackor. Mocka är tacksamt att kunna putsa upp. Var inte rädd för att köpa en mockajacka med en liten fläck, för det finns bra puts för det.

Även trenchcoaten är ett exempel hon lyfter fram, en vårklassiker som håller stilen år efter år, och som på second hand går att fynda till bra pris.

@ebbathorolvsen

Häng med en tur på loppis! Detta där en av mina bästa tips, om du vill besöka second hand i Göteborg (i centrala Göteborg). Följ med på min vlogg och se vad jag hittar, med lite Pinterest-inspo (som vanligt)!

♬ originalljud - EBBA THOROLVSEN

Tips till dig som är nybörjare – så ska du tänka när du vill börja handla second hand:

1. Välj ut tre plagg du vill leta efter

– Välj tre plagg i förhand som du vet att du vill leta efter inne i butiken. Då blir det inte lika överväldigande när du väl kommer in i butiken, och du vet var du ska röra dig i butiken. Exempel på plagg är kavaj, klänning och scarfs.

2. Gå när det är mindre folk

– Om du tycker det är lite stökigt och snurrigt inne i second hand-butiker, gå dit precis innan butiken stänger. Då brukar det vara lite lugnare och mindre folk.

Annons

3. Ha gott om tid!

– Lite motsägelsefullt mot att gå innan stängning, men försök att ha gott om tid! Ju mer tid du har, desto lugnare känns det och ju mer fokus kan du lägga på varje individuellt plagg. I stället för att försöka få en överblick över hela butiken, för det kan vara ganska svårt.

4. Åk utanför stan!

– Ett tips som kanske mer är specifikt om du bor i en stor stad. Men åk till loppisar utanför centrum, de har generellt bättre priser och roligare utbud tycker jag personligen.

5. Sök efter inspiration online!

– Om du hittat något du verkligen gillar men blir osäker på hur du ska styla det; sök efter inspiration om hur du kan styla plagget på internet, exempelvis på Pinterest. Det kan vara så enkelt som bara söka ”outfit red leather jacket” så kommer det upp massa bra inspiration som gör det lättare för dig att bedöma om det här är ett plagg du kommer kunna styla och använda i din vardag.

Annons

Efter att ha handlat second hand och älskat loppisar i flera år så är Ebba lite av en expert när det gäller smarta hacks som gör det enklare att hitta de där perfekta fynden.

5 smarta loppistips

1. Jeanshacket

– Det kan generellt vara väldigt svårt att handla byxor, inte minst second hand. Men för att veta om ett par jeans med större sannolikhet kommer passa eller inte så kan du hålla dem från naveln till ryggraden. Om de räcker runt så är chansen mycket större att de kommer passa!

2. Detaljen på kavajen

– Något jag alltid kikar efter när jag kollar kavajer är om de har en skärning bak. Då tycker jag generellt att den sitter mycket bättre över höfterna och går lättare att knäppa.

3. Kvalitetskolla scarfen

– Scarfar har generellt inte alltid materialtaggar. En sak man då kan kika efter är sömmarna. Är de handsydda eller sydda med maskin? Är de handsydda så har de ofta bättre kvalitet.

Hur vet man att det är äkta pärlor halsband
Enligt Ebba så kan man avgöra om pärlorna är äkta eller inte genom att ta pärlorna mot tänderna. Om de känns som kritor så är de äkta pärlor.

4. Så vet du om det är äkta pärlor

– Det finns så många fina halsband på second hand, inte minst pärlhalsband. Det är inte helt enkelt att bedöma om de är äkta eller inte. Men är det äkta pärlor så känns de som kritor mot tänderna.

5. Urtvättad materialtagg är positivt!

– Oftast finns materialtaggarna på insidan av plagget och ibland är materiallappen helt urtvättad – jag ser det som ett bevis på att plagget har så hög kvalitet att lappen har slitits ut men inte själva plagget!

Slow Fashion Week 2023Brand logo
Slow Fashion Week 2023
Annons