Odörspray

fizkes
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

Vad kan väl vara mer enerverande än en ofräsch doft hemma? Nej, äckliga lukter hör inte det mysiga hemmet till – och att behöva lägga en massa tid på att få bort odörer tackar vi också gärna nej till.

Dock kommer vi inte ifrån att somliga delar av hemmet av naturliga skäl helt enkelt avger en lukt, som inte alltid är så angenäm. Det kan exempelvis vara inne på toaletten, vid skohyllan i hallen eller vid kärlen för sopor, kompost och återvinning.

Speciellt på sommaren när värmen kryper på, och det nästan kan kännas som att luften står stilla, kan odörerna växa sig starkare. Och visst kan man vädra ut, städa och försöka hålla rent för jämnan, men att ständigt behöva ägna sig åt det kan bli tröttsamt. Det är inte varje dag som man känner för att gå ut med halvfulla sopor, rengöra skorna eller städa toalett, handfat, dusch och avlopp – inte sant?

Smarta knepet för att få bort dålig lukt hemma

Även om lukter kan bli ett större problem under den varmare delen av året, så är det dessutom också då vi helst inte vill behöva ägna oss åt det alls. Men för dig som stör dig på odörer i hemmet, och dessutom vill få ut så mycket som möjligt av din lediga tid i sommar, finns det faktiskt ett knep!

Svaret heter: Egenblandad odörspray. Det är en både enkel, billig och snabb metod och det fina i kråksången är att när du väl har blandat ihop din spray så är jobbet gjort. Då kan du ha flaskan stående nära till hands och spraya lite här och var, när behov finns och andan faller på.

Rekordmånga getingar sommaren 2023 – så getingsäkrar du ditt hem

Så blandar du ihop en egen odörspray – som luktar gott

Ekotipsprofilen Chris Werner, som ägnar sig åt att komma med smarta hållbara knep i vardagen, visar på Feminas Instagramkonto hur man snabbt kan blanda ihop en egen spray. Och med ”snabbt” så pratar vi alltså om sekunder!

Det du behöver är en sprayflaska, vatten, ättika och en eterisk olja med din favoritdoft. En eterisk eller essentiell olja, som det också kallas, är en naturlig vätska som pressats ur växter. Många av dem har olika funktioner – och en hel del har även fantastiska dofter. Du kan hitta eteriska oljor med doft av lavendel, vanilj, tallbarr, ros, rödceder eller citrus exempelvis.

När du blandar odörsprayen ska du hälla ner två tredjedelar vatten och en tredjedel ättika i flaskan. Droppa sedan ner fem till tio droppar av din eteriska olja. Skruva på munstycket och vänd på flaska några gånger så att vätskorna blandas. Voila!

Spraya sedan de områden som luktar illa med blandningen – så kommer de lukta gott på ett kick.

Så får du hemmet att dofta gott – steg för steg

Mest läst