Trendar: InredningMat och dryckResor

Rekordmånga getingar sommaren 2023 – så getingsäkrar du ditt hem

29 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Sommaren 2023 spås bli ett riktigt rekordår för getingar.
De är viktiga djur för ekosystemet, men såklart inte alltid det trevligaste picknicksällskapet eller husgästen.
Här får du fyra konkreta tips på hur du getingsäkrar din sommar!
Annons
Så gör du en egen getingfälla på en minutBrand logo
Så gör du en egen getingfälla på en minut

Experter ser en klar ökning av antalet getingar i Sverige jämfört med de senaste tre åren, och mycket talar för att sommaren 2023 blir ett riktigt rekordår.

Getingar kan tyckas obehagliga för många, eftersom de lätt blir aggressiva och sticks om de känner sig hotade. Något som kan bli riktigt besvärligt för den som är allergisk.

Men hur ska man då tänka inför sommaren om man vill undvika dessa svart-gula insekter? Här får du fyra konkreta tips på hur du getingsäkrar sommaren 2023 – och det är perfekt att starta redan nu!

Sommaren 2023: Allt pekar på rekordmånga getingar

Man brukar säga att vartannat år är ett så kallat ”getingår”. Detta beror på att det blir hög konkurrens om boplatser och föda under dessa år, vilket leder till färre befruktade drottningar som övervintrar till nästa år. Då blir nästkommande år inte ett getingår.

Annons

De senaste åren har denna naturliga trend dock inte varit representativ för Sverige och vi har haft relativt få getingar. 2020 var antalet till och med rekordlågt.

Men nu spår Nomor, saneringsföretag som skyddar och förebygger mot skadedjur, att 2023 markerar en signifikant ökning av dessa lättretliga djur.

Getingar 2023
Sommaren 2023 spås bli ett rekordår för getingar.

Bara i maj månad har de haft 20 procent fler getingsaneringar än under samma period förra året. Och 200 procent fler än 2020.

– Traditionellt brukar det bli många getingar varannan sommar och vart fjärde år brukar det bli en så kallad getingsommar med väldigt många getingar. De senaste åren har det inte varit så och vi vet inte riktigt varför. Men antalet getingar under en sommar påverkas också av andra faktorer där framför allt vädret spelar in. Nu har vi haft en varm period under maj och då kommer getingarna, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor, i ett pressmeddelande.

Annons

Då bygger getingarna bo – och så kan du ta bort bon själv

Getingarna bygger bo under våren, när temperaturerna utomhus mäter 15-20 grader. Drottningen bygger sitt bo och bor där ensam, för att sedan låta andra getingar flytta in. Mot slutet av sommaren kan ett getingbo innehålla uppåt tusentals getingar.

I början av getingsäsongen på våren, när boet fortfarande är litet till storleken, kan du plocka bort det själv. Därefter bör du anlita proffs.

Därför är getingarna nyttodjur – viktiga för ekosystemet

Även om vi gärna betraktar getingarna som skadedjur så är de faktiskt viktiga nyttodjur för ekosystemet. Förutom att de hjälper till med viss pollinering, så hjälper de också till att äta upp andra skadedjur i trädgården. Det är viktigt att ha i åtanke innan du anlitar saneringsföretag för att göra dig av getingarna. Tumregeln är: om de inte stör, låt dem va.

getingbo taket
Getingar som har byggt bo i ett takutsprång.

3 saker som getingarna dras till: Kött, sött och starka färger

Getingarna älskar kött, men även fisk och skaldjur. Det gör dem främst i början av säsongen eftersom de är på jakt efter proteinrik föda till sina larver. Senare under sommaren är de mer benägna att dras till sötsaker så som saft, sylt och bullar. Detta då de i stället behöver snabb energi för att göra allt de behöver göra innan getingsamhället går under för säsongen.

Annons

Förutom mat och dryck så dras getingar även till starka färger. Tänk på det när du väljer kläder, picknickfilt, badhandduk eller parasoll för alla sommarens utflykter – om du vill undvika besök av getingar.

getingar saft
Mot slutet av säsongen är det söta drycker och bakverk som står högst upp på getingarnas önskelista av födoämnen.

Slipp getingar i sommar: 4 tips för att getingsäkra hemmet

Även om getingarna gör mycket nytta, så kan de förstås vara besvärliga och orsaka obehag. Om du vill förhindra att de bygger bo kring ditt hus, så finns det några enkla knep att tänka på. Men kom ihåg, gör det tidigt innan de blir för många och för aktiva.

1. Ta bort små getingbon

Sök igenom huset och trädgården efter eventuella getingbon och ta bort dem. Det är enklast att ta bort bon tidigt på säsongen, så vänta inte för länge med detta.

Annons

2. Lämna inte mat och dryck framme

Detta kan tyckas självklart i teorin, men glöms lätt bort i praktiken. Tank på att plocka undan rester och disk direkt efter grillkvällen eller somriga fikastunden. Getingar gillar kött och sötsaker extra mycket.

3. Se över skicket på soptunnorna

Dubbelkolla så att dina soptunnor sluter tätt ordentligt. Om det finns vägar in till matresterna, kommer getingarna att hitta dit.

4. Getingtäta huset

Kontrollera att getingarnas infartsvägar till huset är ordentligt tätade med exempelvis insektsnät i ventiler och i takfoten, och täta eventuella små kvisthål där de kan krypa in. Detsamma gäller för fristående bodar och garage på tomten.

Källa: Leva & Bo

Annons