Få saker sänker humöret som att börja dagen med att skrapa bilrutorna. Det bästa sättet att helt slippa isbildningen är förstås att ha bilen parkerad i ett uppvärmt garage, men långtifrån alla har den möjligheten utan får snällt ge sig i kast med isen som naglat sig fast i ett stadigt grepp över natten. Och inte nog med att det är kallt om händerna; isen kan vara riktigt knepig att bli av med och med lite otur har du nedsatt körsikt innan bilen har blivit riktigt varm.

Lösningen är dock förvånansvärt enkel – speciellt på den där envisa isen som sitter så hårt att det knappt går att få bort den!

Slipp isen på bilrutan med egen blandning

Utsida av rutor – Gör så här

Blanda två tredjedelar alkohol (teknisk sprit) med en tredjedel vatten i en helt vanlig sprejflaska och förvara i bilen. Istället för att ta fram skrapan sprejar du helt enkelt blandningen över den igenfrostade rutans utsida och kan lugnt luta dig tillbaka och se på när isen smälter på ett kick. I filmen lite längre ner på sidan kan du se hur snabbt isen försvinner!

Insida av rutor – Gör så här

På rutornas insida bildas ofta imma som kan skymma sikten minst lika mycket som isen på utsidan. Många av oss gör misstaget att torka av insidan med handen men det gör att problemet förvärras på sikt eftersom händerna lämnar ett litet fettlager som gör att vatten och fukt fäster ännu bättre på rutan. Använd därför hellre en ren trasa för att torka bort imman.

Källa: Bilvårdskungen.se

Läs mer:
Du har antagligen skurit avokadon på fel sätt hela ditt liv
Så räddar du tröjan du krympt i tvätten – steg för steg
Därför ska du inte skölja av tallrikarna innan du kör diskmaskinen

Mer läsning

Femina