Trendar: InredningMat och dryckResor

Mamma till tre framgångsrika döttrar ger sitt bästa uppfostringsknep

03 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Familjen Wojcicki.

Esther Wojcicki har minst sagt uppfostrat framgångsrika barn – av hennes tre döttrar är två vd:ar för stora företag och en läkare.
Journalisten har skrivit en bok om hur man uppfostrar framgångsrika människor, och har ett tips som inte är särskilt populärt hos vissa föräldrar.

Annons
Se 8 kändisar som vägrar anlita barnvaktBrand logo
Se 8 kändisar som vägrar anlita barnvakt

Journalisten och läraren Esther Wojcicki har skrivit boken How to raise successful people – och är det någon som kan skriva den boken så är det nog just Esther. Hon är mamma till tre döttrar, där en är läkare, och två är vd:ar för stora företag. Läkaren och doktorn Janet Wojcicki är antropolog och epidemiolog, som forskar både kring hiv och barnfetma. Dottern Anne Wojcicki är grundare och vd för företaget 23andme, och dottern Susan Wojcicki är vd för ingert mindre än den enorma sociala medier-plattformen Youtube.

Annons

I boken som Esther skrivit om att uppfostra barn till att bli framgångsrika vuxna trycker hon på att inte skämma bort barnen för mycket, genom att göra allt åt dem.

”Gör inte saker för ditt barn som de kan göra själv. Föräldrar måste sluta curla sina barn. Ju mer du litar på att ditt barn kan göra saker på egen hand, desto mer stärkta kommer de bli i sig själva”, skriver Esther.

Ester Wojcicki.
Esther Wojcicki är expert på uppfostran.

Vill uppfostra barn att bli självständiga vuxna

Nyckeln är den så kallade ”I do, we do, you do”-metoden. Först visar den vuxna hur man utför uppgiften, sen gör man den tillsammans med barnet, och till sista kan barnet göra det själv.

Annons

Wojcicki menar att en bra början är att be barnen att bädda sängen, välja kläder på morgonen och hjälpa till med disken. Att sedan involvera barnen i andra sysslor som att laga mat gör att de lär sig för framtiden.

Boken är en motreaktion mot att det blir vanligare med överbeskyddande curlingföräldrar, som hon menar gör att barnen växer upp till att bli vuxna med lägre självkänsla och självförtroende, och ökad ångest.

Systrarna Wojcicki.
Anne Wojcicki, Janet Wojcicki och Susan Wojcicki tillsammans 2018.

”Tanken är att lära dem hur man hanterar saker som livet sänder deras väg. En av de viktigaste lektionerna jag lärt mina döttrar är att det enda du kan kontrollera är hur du reagerar på olika saker”, skriver hon.

Annons