Trendar: InredningMat och dryckResor

Facebook ska börja gömma likes – här är anledningen

04 sep, 2019 
AvEmma Castman
För ett par månader sedan började Instagram att gömma hur många gilla-markeringar ett inlägg fått – och nu bekräftar Facebook att de kommer att testa samma sak. Här är anledningen.
Annons

I mars i år började Instagram att gömma hur många likes en bild har, och med tiden har allt fler länder fått ta del av detta. Däribland Kanada, Australien, Nya Zeeland och Italien.

Nu bekräftar Facebook, som äger Instagram, att de kommer att testa samma sak. Tanken med den nya funktionen är att man själv ska kunna se hur många som har gillat ens inlägg, men att andra användare inte kommer att kunna se det totala antalet. Man kommer dock kunna se om ens gemensamma vänner har gillat ett inlägg.

När, och i vilka länder, detta kommer att testas är ännu inte bekräftat, men sociala medier-jätten har kommunicerat att funktionen är under utveckling.

Därför döljer Instagram och Facebook likes

Anledningen till att Facebook och Instagram beslutat sig för att dölja hur många gilla-markeringar ett inlägg får är för att de vill minska statusjämförelser och omedvetna popularitetstävlingar. Genom att inte visa antalet likes offentligt hoppas de alltså att en del av pressen som sociala medier för med sig ska släppa.

Annons

– Vi hoppas att uppdateringen hjälper till att skifta fokus från att få många likes till att dela mer av sådant man verkligen gillar, sa en talesperson för Instagram till tidningen The Telegraph när nyheten om att man ska börja gömma likes först kom.

Varför är likes på sociala medier beroendeframkallande?

Vad är det som gör att sociala medier genererar en känsla av stress och press? Enligt Adam Alter, som är professor i marknadsföring och psykologi på New York University, beror det delvis på att effekten från en gilla-markering fungerar lite som en drog.

– När du får en like på sociala medier så producerar din hjärna dopamin, som är ett ämne som är associerat med välbehag. Så när någon gillar en Instagram-post så blir effekten för din hjärna lite som att ta en drog, förklarar han för Business Insider.

Anledningen till att vi känner ett sådant rus är för att det aldrig är garanterat hur många som kommer att gilla ett inlägg. Processen är oförutsägbar och det gör den beroendeframkallande. Adam Alter menar att om vi alltid vetat att ett inlägg får 100 likes försvinner mycket av det kittlade och roliga med sociala medier.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Annons