Trendar: InredningMat och dryckResor

Farliga mejlmissarna du förmodligen gör

20 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
1892595049
Varje dag skickar vi och tar emot viktiga mejl – men hur säkert är det egentligen i mejlkorgen?
Många av oss gör flera misstag när vi mejlar, som är lätta att rätta till!
Här är fyra vanliga missar, och hur du borde göra i stället.
Annons
Så utnyttjas kändisar på internetBrand logo
Så utnyttjas kändisar på internet

Att mejla på ett säkert sätt är viktigt för att inte råka bli hackad och se sitt konto eller privat information hamna i helt fel händer. Men hur gör man egentligen för att mejla på ett säkert sätt? De allra flesta av oss gör nog misstag som kan stå oss dyrt minst några gånger i veckan – utan att veta om det.

Här är några saker att tänka på när du skickar mejl!

1. Välj rätt lösenord

Lösenordet är ditt första och bästa försvar mot potentiella hackare – om du har ett för enkelt lösenord är det lättare för andra att komma åt ditt mejlkonto. För att få ett riktigt starkt lösenord är det viktigt att blanda stora och små bokstäver, siffror och specialtecken, allra helst i en slumpmässig ordning.

2. Håll koll på avsändaren

Spammejl som används för att hacka ditt konto blir allt listigare – och då gäller det att kolla en gång extra så att du inte blir lurad. De kan nämligen fejka avsändaren så det ser ut som att en person du känner eller brukar mejla med har mejlat dig, fast det egentligen är spammejl. Det du måste hålla koll på är vilken domän mejladressen har. Om personen brukar mejla från en hotmail-adress men plötsligt har en helt annan domänadress är det dags att vara på sin vakt.

Annons

3. Klicka inte på länkar

Det är enkelt att dela information i mejl med hjälp av blålänkar, men om du inte vet vem som har skickat ett mejl ska du inte klicka på vilken länk som helst. Får du ett mejl med bara en länk, oavsett om det är skickat från en person du känner eller inte, så gör du bäst i att inte klicka på den.

4. Organisera dina mejladresser

Många har flera olika mejladresser i dag, i USA är det till exempel numera standard att ha mellan två och fyra olika mejladresser. Inget fel med det, men om du inte har tydliga syften med dina olika mejladresser så slutar de fylla någon funktion. Genom att slumpmässigt ge ut dina olika mejladresser till olika sajter och personer så kan de inte längre hjälpa dig att hålla dina konfidentiella mejl i säkerhet. Det bästa är om varje mejladress har en tydlig funktion – ta kontroll över vem som kommunicerar med dig och vart de sänder sina mejl.

Källa: Make use of.

Annons