Trendar: InredningMat och dryckResor

Farmoderns smarta knep får kläderna att lukta gott i 20 år

03 jan, 2023 
AvAino Oxblod
Fotograftiktok, tt.
Det behöver inte vara dyrt eller komplicerat att hålla kläderna fräscha i garderoben.
Det visste Julias farmor, som lärde henne ett knep som inte kostar många kronor – men som gör att kläderna luktar gott år efter år.
– Jag frågade ”varför har du den där?”, berättar Julia i en video på Tiktok.
Annons
Video: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Video: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

När det kommer till husmorsknep och smarta tips för hemmet finns det inga vi litar på så mycket som våra mor- och farmödrar. Därför är det många som nu vill testa det här enkla tipset som gör att kläderna luktar gott år efter år utan ansträngning.

I en video på sociala medier-appen Tiktok delar Julia nu med sig av ett råd hon fått av sin farmor, och som involverar en vanlig hårdtvål.

– Är det någon mer som brukar ta ut parfymproverna ur tidningarna och lägga dem i byrålådorna för att kläderna ska lukta gott? Jag gjorde det fram till för några månader sedan, säger Julia i klippet.

Annons

Hon berättar att hon besökte sin farmors hus när hon höll på att vika tvätt, och att Julia då upptäckte sin äldre släktings knep – hon har en hårdtvål i byrålådan.

– Jag frågade ”varför har du den där?” och hon sa ”men kära du, visste du inte? Det är så här då håller kläderna väldoftande”. Tydligen är det så att om du tar en härlig neutral och förpackad hårdtvål – den här doftar lavendel men du kan använda bomullsdoft eller vad du vill – så håller det i 15 till 20 år, säger Julia och fortsätter:

– Jag hade ingen aning men jag testade det för några månader sedan och det är fantastiskt. Mina kläder luktar underbart, så det är verkligen värt att testa.

Tvålen som Julia använder efter farmoderns råd.

Billiga doftknepet hyllas

Hon konstaterar att det är viktigt att tvålen har en pappersförpackning snarare än en i plast, så att den goda doften slinker ut. En vanlig tvål som luktar gott behöver inte kosta många kronor på en vanlig mataffär.

Annons

– Det gör att allt luktar subtilt gott och så håller det i så många år, avslutar Julia.

Videon har setts flera hundratusen gånger och många kommenterar att de antingen redan gör detta, eller vill testa.

”Kan bekräfta detta, jag har haft samma tvål i min byrå i nästan 12 år efter att mamma la dit dem när jag var barn”, skriver en person.

”Jag gör det här i alla mina byråer, garderober och när jag lägger undan säsongsbaserade plagg”, skriver en annan.

Se också: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Se också: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
@boringbb

Much nicer than having a bunch of loose sticky paper in the sides of your dresser #laundryhack #grandmaadvice #clothinghacks

♬ original sound - Julia

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons