7 nackdelar som intelligenta kan stöta på
Slå på ljud

Är du den som alltid låter dina kompisar vänta när ni bestämt träff? Eller har du en kollega som aldrig lyckas komma i tid till viktiga möten?

Men oavsett hur irriterande det kan vara för omgivningen att handskas med tidsoptimister emellanåt, så har det också sina fördelar – i alla fall för tidsoptimisten själv.

Här är alla anledningar till varför det kan vara något positivt att alltid vara sen!

De är optimistiska – vilket gör dem mer framgångsrika

I boken Never be late again skriver författaren DeLonzor att positiva och optimistiska personer – egenskaper som annars räknas som bra – ofta blir tidsoptimister.

– Många personer som alltid är sena är både optimistiska och har orealistiska förväntningar, och det påverkar deras tidsuppfattning. De tror verkligen att de kan ta en joggingtur, hämta kläderna på kemtvätten, handla mat och lämna barnen i skolan på en timme. De minns den där enda gången för 10 år sedan då det gick att göra allt det där på 60 minuter, och glömmer alla andra gånger då det tagit mycket, mycket längre tid.

Men optimismen gör också att man ofta är bättre i sin yrkesroll än andra. I en studie gjord på säljare visade det att de som var allra mest optimistiska sålde 88 procent mer än de som var mest pessimistiska.

De är entusiastiska

De som ofta är försenade eller oorganiserade räknas som entusiaster. Sena personer är ofta extroverta, spontana, glada och lekfulla – något som gör att de blir splittrade och tappar bort tiden. I en undersökning visade det att personer som kommer sent ofta gör det för att de blivit uppslukade av en annan aktivitet de tycker är intressant, som gör att de hamnar ”i en egen värld”.

De är spontana – och bryr sig inte om andra kommer sent

Personer som själva kommer sent har för det mesta inga problem med om andra kommer sent. De tänker att eftersom de själva inte har något emot om vännerna kommer sent, så gör det inget om de kommer lite sent heller.

Men ständigt försenade personer är också mer spontana. De bryr sig inte så mycket om tågtider, hotellbokningar eller flygavgångar. De vill i stället kasta lite grejer i en resväska och bara dra i väg – resten löser sig under resans gång.

De är målinriktade och bryter normer

Personer som ofta eller alltid kommer försent har generellt svårare att följa intruktioner, lita på kartor eller hålla sig inom ramarna. Men dessa tendenser att tänka utanför boxen gör att de blir uppfinningsrika, och ofta hittar nya ingångar på problem inom jobb och karriär, som till och med är bättre än de mer konventionella idéerna.

De har mindre risk att drabbas av hjärtproblem

I en studie gjord av International journal of clinical and health psychology visade det sig att olika personlighetstyper har olika hög risk att drabbas av av problem med hjärtat. Personer som tycker det är viktigt att hålla på tiderna är troligare att drabbas av hjärtsjukdom på grund av de förhöjda stressnivåerna de lever med. De som inte bryr sig om att hålla tider lyckas därför hålla nere stressen och slipper de extra hjärtpåfrestningarna.

Källa: The Tab.

Läs mer:

Därför ska du inte skölja av tallrikarna innan du kör diskmaskinen

Så snuskiga är dina örngott – experternas lösning

Sophia Lorens livsknep för att känna sig ung vid 86

Mest läst