Trendar: InredningMat och dryckResor

Jo – folk tänker visst på det du sa (alla andra har inte fullt upp med sig själva)

11 nov, 2021 
AvNina Nyström
Mickan i Solsidan
Brukar du oroa dig över något du gjort eller sagt, och vad andra ska tycka om det? Ofta brukar man försöka trösta sig själv, eller framför allt andra, med att ingen tänker på det där nu. Fast jo – det gör de visst, visar det sig.
Annons
TV: 6 saker du aldrig ska säga till din kollegaBrand logo
TV: 6 saker du aldrig ska säga till din kollega

Enligt en ny amerikansk undersökning har alla inte alls fullt upp med sig själva. I själva verket finns du lika mycket i andras tankar som de gör i dina.

Studien, som grundas på åtta experiment utförda på 2 100 personer, visar att vi ofta underskattar hur mycket andra tänker på oss, något forskarna kallar för en "tankeklyfta". En (klart rimligt) förklaring till klyftan är att vi helt enkelt har mer tillgång till våra egna tankar än andras.

Vidden på tankeklyftan kan variera beroende på om vi har småpratat med en främling eller haft en större diskussion med en nära bekant, men generellt tenderar den faktiskt att vara förvånansvärt jämn. Men ju längre tiden gick, desto större blev tankeglappet.

Andra tänker mindre än du tror på det du har komplex över

Saker vi är självmedvetna om eller kanske har komplex över lägger däremot andra märke till mindre än vad vi tror att de gör, vilket kan vara skönt att höra.

Annons

Vanliga saker att oroa sig över

Vi är oroliga över att andra inte ska tycka om oss, och gräver ner oss i oro och självkritik. Vi noja över skämtet som ingen verkade fatta, namnet vi glömde och det där lite klantiga vi råkade haspla ur oss. Det positiva med det är att det gör oss lite vassare till nästa gång, det dåliga är att våra huvud fylls av negativa tankar om oss själva och vi alltid tror det värsta om vad andra tycker om oss.

Folk gillar dig mer än du tror

För den som känner sig lite orolig av de här nyheterna finns en lugnande aspekt av det hela. Samtidigt som andra tänker på oss mer än vi tror, så tenderar de tankarna att vara mer positiva än vi själva befarar. Folk tänker alltså på dig mer än du tror – och gillar dig mer än du tror!

Nu vill forskarna göra fler studier för att ta reda på mer om hur tankeklyftan påverkas av faktorer som social ångest, ålder, kön och yrke.

Källa: Vice

Foto: Tv 4/C More

Se också: 6 tecken på att du är en övertänkareBrand logo
Se också: 6 tecken på att du är en övertänkare

Annons