Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskning: Barnen ärver sin intelligens från mamman

15 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Är du mamma till ett intelligent barn?
Då har du dig själv att tacka – forskning visar nämligen att barn i hög utsträckning ärver sin intelligens från sin mamma.
”Intressant nog så fungerar några av de berörda generna bara om de kommer från mamman”, skriver forskarna i en studie.
Annons
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Är du mamma till riktigt smarta barn, eller har en mamma som själv är intelligent? Då är chansen stor att du också har hög intelligens. Forskning visar nämligen att barn främst ärver sin mammas intelligens, snarare än sin pappas.

Det framkommer i en forskningsstudie som publicerats i Psychology spot. Författarna till artikeln skriver att gener som har kopplingar till intelligensen beter sig olika beroende på vilken förälder de kommer ifrån. Det har gjort att forskarna har kunnat lokalisera och dra slutsatser kring vilka av föräldrarnas gener som är mest aktiva.

”Intressant nog så fungerar några av de berörda generna bara om de kommer från mamman. Om samma gen ärvts från mamman så blir den inaktiverad. Uppenbarligen så fungerar andra gener åt andra hållet – att de bara aktiveras om de ärvs från pappan”, skriver forskarna i studien.

Annons

Intelligensen påverkas också av miljö

Studien visar att männens färdigheter som förs över till barnen främst handlar om fysiska färdigheter eller andra styrkor. Men när det kommer till just intelligensen kommer det oftare från mamman.

Att intelligens är ärftligt överlag är något som varit välkänt länge, men tidigare har man trott att det varit jämnare fördelning mellan arv från mamman och pappan på den punkten. I Psychology spot konstaterar artikelförfattarna att flera studier visar samma sak: att barnen ärver sin intelligens från mamman eftersom den genen hittas i X-kromosomen.

Man ska dock komma ihåg att en anmärkningsvärd del av intelligensen inte är nedärvd – mellan 40 och 60 procent påverkas av miljön barnet växer upp i, hur stimulerad barnet blir och dess egna karaktärsdrag.

Annons