Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskning: Din syster gör dig lyckligare

27 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Att ha en syster eller fler gör att du blir lyckligare som människa, visar forskning.
De som växer upp med en syster har lättare att bli både empatisk och kommunicera, visar studien.
– Så länge det finns en tillgivenhet så vinner det positiva, säger en av författarna till forskningsstudien.
Annons
9 syskon som är så lika att de har fått dela samma rollBrand logo
9 syskon som är så lika att de har fått dela samma roll

Att växa upp med syskon har både fördelar och nackdelar. Man har alltid någon att leka med eller ta sällskap av, men det kan också innebära mycket bråk och syskonkonkurrens.

Forskning visar dock att det är positivt att växa upp tillsammans med en syster – att ha en syster bidrar ofta till ökad mentalt välmående. Det visar en forskningsstudie som 2010 publicerades i The journal of family psychology, där forskare hade undersökt hela 400 familjer som alla hade mer än ett barn. Där kunde de slå fast att familjerna med döttrar hade en bättre mental hälsa, och att systrarna bidrog till detta.

Forskarna kunde också se att barnen som växte upp med en syster hade lättare att känna empati, var bättre på att kommunicera och kunde dessutom lösa konflikter lättare. Studien har senare bekräftats av en liknande rapport från Brigham Young University i Utah.

Annons

Därför är det bra med systrar

Laura Padilla-Walker är en av forskarna bakom studien som publicerades i The journal of family psychology. Hon menar att även i stökigare familjerelationer, så överväger allt positivt det negativa när det gäller vad systern bidrar med i sina syskons liv.

– Så länge det finns en tillgivenhet så vinner det positiva, säger Laura Padilla-Walker.

Studien tar också upp att flickor i vanliga fall är bättre på att kommunicera från ung ålder än vad pojkar är. Om man då har en storasyster är det lätt att som barn härma och ta efter det man ser, och härma systerns positiva egenskaper.

Det är också vanligt att systrar är mer ansvarstagande. Man kan till exempel ser att familjer som har minst en syster har bättre sammanhållning, även om föräldrarna går bort.

Se kändissyskonen då och nuBrand logo
Se kändissyskonen då och nu
Annons