Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskningen visar: Därför är mostrar och fastrars kärlek så stark

13 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSelu Gallego/TT.
En moster som läser för sitt syskonbarn.
Mostrar och fastrar kan vara jätteviktiga i ett barns liv, och bli som en extramamma.
Och det är inte bara så det känns – det finns forskning som visar på det starka bandet som exempelvis syskonbarn och mostrar och fastrar kan ha.
Annons
Kändisar som fått barn 2021Brand logo
Kändisar som fått barn 2021

Mostrar och fastrar kan vara så viktiga i ett barns liv, och bli som en tredje förälder under uppväxten. De byter blöjor när barnen är små, och tröstar, busar och uppfostrar barnen när de växer upp, tillsammans med dess föräldrar.

Mostrar och fastrar väljer att vara omhändertaganden utan att de egentligen måste, och lägger tid på barnen fast de inte är ”tvungna” för att de är föräldrar. De kan vara vänner, förtroliga, ge råd och föregå med gott exempel – relationen mellan barn och deras mostrar och fastrar kan se väldigt olika ut.

Men faktum att bandet mellan ett barn och dess moster eller faster inte bara har att göra med släktskap eller att man delar ett blodsband, skriver Today's mama. Forskning visar nämligen att kvinnor och bebisar bildar ett speciellt band oavsett om man har barn sedan innan, eller om man har gemensam familj.

Annons

Forskningen visar: Så påverkar kvinnor av bebisar

I studien kom man fram till att kvinnor instinktivt bildar ett band till nyfödda bebisar, genom att låta 30 kvinnor dofta på en två dagar gammal bebis. 15 av kvinnorna hade nyligen fått egna barn, och 15 av kvinnorna hade aldrig fött barn överhuvudtaget.

I samband med att kvinnorna interagerade med bebisen så mättes deras hjärnaktivitet – och alla kvinnor påverkades som om de tagit en upplyftande drog. Forskningen visar alltså hur bebisar kan vara som en drog för kvinnor. Om man adderar den effekten med familjekärlek och det faktum att man ofta är med från början av ett barns liv när ens syskon blir föräldrar, så är det inte konstigt att relationerna mellan mostrar och fastrar och dess syskonbarn blir så starka!

Annons