Ginny Burton som risigast och med examenshatt

1:23

Efter reklamen: Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen

(1:23)

Redan som barn hade Ginny en dröm om att bli advokat. Men livet ville annorlunda. Hennes föräldrar var nämligen båda drogmissbrukare, led av psykisk ohälsa och åkte in och ut ur fängelset.

Tog droger redan som barn – ihop med sin mamma

Uppväxten präglades av trauman. Ginny var ett smart, men känsligt barn, och utan andra förebilder i närheten lärde Ginny av det hon såg. Första gången hon blev hög var det tillsammans med mamman och sina äldre bröder – som sex-åring. När hon var 12 provade hon metamfetamin för första gången. Två gånger satt hon och mamman i fängelse tillsammans.

– Jag tror att mina föräldrar inte visste bättre. Det här var det de kunde, säger Ginny i en intervju med University of Washington Magazine.

Vändningen kom genom fängelset och meningsfulla jobb

Vändningen började när hon i fängelset utbildade sig till tränare för hjälphundar åt funktionsnedsatta människor. Det väckte en glöd hos Ginny som insåg hur gärna hon ville kunna hjälpa andra. Men när hon kom ut började hon arbeta med vanliga hundar, för vanliga människor, men tappade suget – hon ansåg att de bara spenderade pengar utan att bry sig om hundarna.

Hon fick ett återfall – som ledde till ytterligare ett fängelsestraff. Men så genomgick hon bland annat ett 12-stegsprogram och träffade människor som verkligen trodde på henne. Hon började själv jobba för socialtjänsten, som mentor för andra som var på väg ut från fängelset, och på kvinnohus och härbärgen. Hon kände sig viktig och meningsfull och avancerade snabbt till att själv få ansvar för att driva ett flertal hjälpprogram. 2017 tog hon steget till att börja plugga igen, först gick hon färdigt college och började sedan läsa juridik och statsvetenskap på universitetet.

”Hade aldrig kunnat föreställa mig att livet kan se ut som det gör idag”

Under studieåren har hon mottagit ett flertal stipendier för sin insats. Flickdrömmen är på väg att gå i uppfyllelse – något hon aldrig trott skulle vara möjligt för henne.

– Jag trodde att jag skulle dö på en parkbänk med en nål i armen och ett skott i pannan. Jag skulle aldrig kunna förställa mig att livet kan se ut som det gör idag, skriver hon på Instagram.

Så har Ginnys liv påverkat hennes tre egna barn

Själv är hon mamma till tre barn, som trots att de enligt Ginny inte upplevt samma elände som hon själv gjorde, har präglats av hennes tidigare leverne och fått växa upp i fosterhem.

Hennes nu 28-årige son har suttit i fängelse en period för ett brott han begick som tonåring, och hennes dotter har tyvärr själv fastnat i missbruk och destruktivt beteende, trots att Ginny verkligen försökt att inte föra över samma mönster på sina egna barn. Som tur är säger hon att dotterns problem inte är lika illa som Ginnys egna var.

– Hon hanterar saker på exakt samma sätt som jag själv gjorde. Det är skrämmande hur mycket som går i arv, säger Ginny som nu gör allt hon kan för att försöka hjälpa sina barn på rätt köl.

Vill förändra brister i rättssystemet

Ginny är tacksam för sitt inre driv och insikten om att hon behövt hjälp, och säger att det är det som räddat henne. Ett driv och en kraft som hon är väl medveten om är långt ifrån alla förunnat, och därför vill hon bidra till att förbättra möjligheterna för dem.

Allra helst vill hon vill bli åklagare och hon drömmer om att reformera både straffsystemet och både utslussningssystemet i fängelserna, som hon tycker har många brister.

Hennes instagramflöde visar upp en mycket hälsosam livsstil numera, med natur och träning i fokus. Men att hålla sig på rätt köl är en kamp varje dag skriver hon i inlägget nedan. En fot före den andra, oavsett vad livet skickar i vägen, säger Ginny.

Källa: Post Prison Program,

Foto: Instagram

Nicoles totala förvandling – efter att ha slutat med droger