Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför ska du alltid stänga dragkedjan när du tvättar

06 apr, 2021 
AvEmma Castman
Person stänger dragkedja och kvinna plockar in tvätt i maskinen
Alla har olika rutiner när det kommer till tvätt, och det är få gånger det bara finns ett tillvägagångssätt som är rätt. Att stänga dragkedjan på dina klädesplagg är dock ett måste – här förklarar vi varför!
Annons
Därför ska du dra upp dragkedjan innan du tvättarBrand logo
Därför ska du dra upp dragkedjan innan du tvättar

Blanda aldrig svarta och vita kläder med varandra, och var försiktig när du rengör siden och ull. Ja, det finns en hel del regler när det kommer till tvätt – många självklara, andra mer förvånande.

Visste du till exempel att det är viktigt att stänga dragkedjan på tröjor och byxor innan du sätter igång tvättmaskinen? Om svaret är nej rekommenderar vi dig verkligen att läsa vidare.

Små hål i nytvättade kläder – därför uppstår de

Mer eller mindre alla har någon gång upptäckt små hål i nytvättade klädesplagg. Irriterande, frustrerande och underligt – men faktum är att det finns en förklaring till varför de uppstår.

Anledningen till att de titt som tätt blir håligheter på dina kläder kan beror på att du tvättar saker med öppet blixtlås, skriver tidningen Leva och bo. Glömmer du att dra upp låset kan de vassa kanterna nämligen fastna i känsliga textilier när tvätten blandas runt.

Annons

Det är även viktigt att komma ihåg att lås som ej är uppdragna kan orsaka repor på insidan av tvättmaskinens dörr, vilket så klart inte är att föredra.

Med andra ord – försök att alltid stänga dragkedjor innan tvätt, både för maskinen och dina kläders skull.

Viktigt att tänka på när du tvättar din behå

Det finns ytterligare en sak som kan orsaka skada på dina nytvättade kläder. Nämligen behåar som inte är knäppta. Vill det sig riktigt illa kan det lilla spännet bak på behån nämligen fastna i andra klädesplagg och göra så de går sönder.

Det bästa är därför att investera i påsar avsedda för behåar som ska tvättas – så slipper du skada och onödigt trassel, samtidigt som du förlänger livstiden på plagget.

Foto: TT

Annons