Trendar: InredningMat och dryckResor

7 platser och saker i hemmet som innehåller mest bakterier och smuts

18 mar, 2021 
AvStina Dahlgren
kvinna som håller upp en smutsig trasa och ser äcklad ut
Vilken plats är egentligen allra smutsigast i ditt hem? Här ger vi dig svaret, och det är INTE det du tror...
Annons
5 tips hur du gör hemmet redo för vårenBrand logo
5 tips hur du gör hemmet redo för våren

Att våra toaletter är en bakteriehärd är inte svårt att lista ut. Inte heller att våra mobiltelefoner innehåller ännu mer bakterier än en toalettring. Men det finns vissa saker och platser i hemmet som faktiskt innehåller mer bakterier än vad vi hade kunnat ana (och vill veta).

Platser i hemmet med mest bakterier och smuts

Innan du läser den här artikeln bör du se till att ha rengöringsspray och desinfektionsmedel hemma. Tro oss, du kommer vilja se till att dessa saker blir rengjorda omedelbart. Här är 7 oväntade platser i våra hem som är en riktig bakteriehärd.

Diskhon

Man skulle kunna tro att diskhon är superren eftersom den hela tiden spolas med vatten och diskmedel. Men nej. Enligt en studie från amerikanska nsf (National Sanitation Foundation) så har 45 procent av alla diskhoar spår av e-kolibakterier, det vill säga bakterier från avföring.

Handtag på kyl och frys

Kanske inte så oväntat, men faktum är att många glömmer bort att rengöra just handtagen på kyl och frys där hemma. Hur många gånger har man inte öppnat kylen samtidigt som man håller på att laga mat eller baka, med händerna fulla av nått kladdigt? Och hur många öppnar inte kyl och frys det första de gör när de kommer hem och har handlat, lägger in varorna och tvättar därefter händerna? Inte så fräscht med andra ord...

Annons

Reglagen till spis och ugn

Tillhör du dem som har små reglage att vrida på när du ska starta ugn eller spis? Då måste du se till att rengöra dem ordentligt emellanåt också. Många tvättar dessutom händerna först efter de har satt på spis eller ugn eftersom det ofta är det allra första man gör vid matlagning. Och om du steker något så stänker det sedan ned på reglagen. Oj, vilken bakteriefest det kan bli om du inte gör rent de små knapparna!

Duschdraperiet

Handen på hjärtat, när tvättade du ditt duschdraperi senast? Här är ett ställe där det verkligen samlas fukt, mögel och svamp i en enda härlig röra. Se till att efter varje dusch dra ut draperiet så att det får lufttorka ordentligt. Däremellan är det bara att kasta in det i tvättmaskinen för de tål att tvättas precis som vanlig tvätt.

Grönsakslådan i kylen

Jodå, här i frodas bakterier rejält. I grönsakslådan kan du hitta både salmonella- och listeriabakterier, mögel, svamp och andra saker som faktiskt kan orsaka matförgiftning. Tillhör du dessutom de som inte tvättar grönsakerna direkt när du kommer hem från butiken, utan slänger in dem i kylen, så bör du nog ändra dina vanor. Tänk på att det finns många som kan ha, klämt, känt och hanterat din lilla tomat innan den slängs in i kylen.

Annons

Tandborstmuggen

Många är bra på att byta tandborste lite då och då, men glömmer helt bort tandborstmuggen. Enligt Leva&Bo ska du rengöra muggen så ofta som varannan vecka, och det är det få personer som faktiskt gör.

Disktrasan

Enligt studien från nfs som vi nämnde tidigare i artikeln så är det absolut snuskigaste och mest bakteriefyllda i vårat hem disktrasan. 75 procent av alla trasor och disksvampar är totalt neddränkta i bakterier. Det beror på flera olika orsaker, dels att svampar och trasor ofta är fuktiga vilket ger en bra grogrund för bakterier. Dels att många använder dem till att torka lite allt möjligt, exempelvis både golv, spis, väggar och köksbänken. Och den tredje orsaken är att vi helt enkelt är för dåliga på att byta och rengöra våra disktrasor. Helst ska de kokas eller köras i tvätten varje dag, annars måste du byta den en gång i veckan för att den ska hålla sig fräsch.

Foto: TT

Annons