Trendar: InredningMat och dryckResor

5 sätt att hålla hemmet svalt i sommarvärmen

06 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna i sommarvärme.
2165388153
Sommaren är här, och för många är det varma vädret efterlängtat – åtminstone när man kan ligga på stranden och bada.
Att hålla det svalt hemma kan däremot bli en riktig utmaning i en värmebölja, inte minst när elpriserna är höga.
Panasonics expert Tomas Mellbom ger sina fem bästa tips för att hålla hemmet så svalt som möjligt på ett effektivt sätt.
Annons
Så klarar du en värmeböljaBrand logo
Så klarar du en värmebölja

Sommarvärme har sannerligen både sina för- och nackdelar – de flesta av oss älskar att kunna sitta ute på balkongen, i trädgården eller på stranden och njuta av värmen, gärna i kombination med ett svalkande bad eller en kall dryck. Men när det kommer till hemmets temperaturer vill vi helst att det fortsätter vara lika svalt som det är på vintern. Men att ösa på med luftkonditionering när vi har höga elpriser är inte ett alternativ för de flesta.

Tomas Mellbom är expert på Panasonic – här är hans fem tips för att hålla hus och hem svalt på ett så energieffektivt sätt som möjligt i sommar!

1. Skugga dina fönster

Solstrålar som tränger igenom dina fönster kan värma upp ditt hus väldigt snabbt. Se därför till att skugga dina fönster med gardiner, persienner eller solskyddsfilm vilket hjälper till att hålla värmen ute. Det mest effektiva är användning av markiser som långt tidigare blockerar solens strålar innan de når husets fasad och fönster.

Annons

2. Tänk på när du använder dina hushållsapparater

Många har redan lärt sig att man ska tänka på när man använder sina hushållsapparater för att spara in på elräkningen. Men när värmen kommer finns det även anledning att planera in användandet för att hålla inomhustemperaturen nere. Stora apparater som ugnar, diskmaskiner och tvättmaskiner genererar mycket värme när de används. Om möjligt, använd dessa apparater på morgonen eller kvällen när det är svalare.

3. Använd luftvärmepumpen på rätt sätt

Luftkonditionering är det mest effektiva sättet att svalka ditt hem under en värmebölja. En luftvärmpepump är bra då den både kan kyla ditt hem på sommaren och värma det på vintern. För dig som redan har en luftvärmepump så ska du se till att den är rätt inställd. En bra tumregel att komma ihåg är att endast ställa in temperaturen på 5-7 grader svalare än utomhustemperaturen, på så sätt får man en behaglig kontrast till minsta möjliga energianvändning.

Annons

4. Använd fläkt för att skapa bris

Även om en fläkt inte reglerar temperaturen såsom en luftvärmepump så kan en fläkt skapa en snabb bris i rummet och förflytta luften. Det skapar en behagligare känsla och kan vara ett mer kostnadseffektivt sätt än att dra ner temperaturen på din luftvärmepump vilket såklart drar upp elförbrukningen något mer än att använda fläkt. Många luftvärmepumpar har inbyggd fläktfunktion vilket många inte tänker på.

5. Vädra vid rätt tillfälle

Ett mer klassiskt sätt att få in svalare luft och viss bris är såklart att vädra på morgonen eller kvällen när det är svalare ute. Men se till att stänga när det är varmt ute.

Annons