Kvinna i köket.

579006328

4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan
1:02

Efter reklamen: 4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

(1:02)

Slå på ljud

Efter att det kommit fram i en undersökning att 40 procent av alla britter förvarar sin ketchupflaska i rumstemperatur, gick företaget Heinz ut och rekommenderade alla att i stället ha ketchupen i kylen. Men om det nu är så många som har förvarat sin ketchup fel i alla år, vilka andra livsmedel har vi då också förvarat på fel sätt?

Doktor Sue Bailey är livsmedelsforskare, och i en intervju med The Sun konstaterar hon att många lägger matvarorna på fel ställe hemma.

– Folk vet ofta inte att de förvarar saker på fel ställe hemma. Med den ekonomiska krisen ör det viktigare än någonsin att maten hålls fräsch längre, och hur du förvarar maten kan gör att den håller några dagar extra.

Här reder hon ut vilken mat som ska förvaras på vilken plats!

Mammans smarta husmorsknep för svalka på sommaren: ”Blev lite frusen”

Tomater – fruktskålen

Om du förvarar tomater i kylen för tidigt kan det göra att de inte mognar som de ska och att de i sin tur smakar mindre.

– Att förvara dem kallt kan också ändra deras textur och färg. Men när de är mogna så kan deras livslängd förlängas av att förvaras i kylen.

Bröd – skafferiet eller frysen

Bröd mår inte bra av att förvaras kallt, det kan snarare göra att mackorna blir sega och torra. Antingen fryser du brödet och värmer det ordentligt innan du äter det, eller så förvarar du limpan i skafferiet, förslagsvis i en brödlåda.

Sylt – kylen

Sylt må, precis som ketchup, förvaras i rumstemperatur i butiken, men när förpackningen är öppnad hemma är det kylen som är syltens hem. Eftersom sylt innehåller mycket socker håller det ofta länge, men kan så klart bli dåligt till slut, speciellt i rumstemperatur.

– Det finns en risk att det möglar om man håller sylten utanför kylen för länge när förpackningen är öppnad. Varianter med mindre socker hyser också en högre risk att mögla. Det skadar inte att ställa sylten i kylen.

Enkla medlet för att lura bort getingar – gör det själv med bara två ingredienser

Potatis – skafferiet

Många lägger nog direkt in sin potatis i kylen när de kommer hem från affären – men det är faktiskt inte det bästa.

– När man lägger potatis i kylen så görs stärkelsen om till socker, vilket gör att de blir mindre hälsosamma när du steker eller ugnsbakar dem. De bör förvaras på en sval, mörk och torr plats.

Potatis på en bänk.

Potatis ska inte förvaras i kylen.

Foto: TT.

Ägg – kylen

Ägg håller absolut ett tag i rumstemperatur, men mår bäst av att vara i kylen.

– Våra hem är ofta ganska varma och ägg blir sämre snabbare om man inte har dem i kylen. De mår bäst av att förvaras i en kartong i mitten av kylen, snarare än i en inbyggd ägghållare, eftersom de oftast är högst upp i kylen där det är varmare.

Lök – skafferiet

Precis som potatis så mår lök bättre av att förvaras i ett svalt och mörkt skåp, snarare än i kylen.

– Precis som med potatis så kan stärkelsen göras om till socker, vilket gör att löken blir mjuk mycket snabbare än annars.

Mest läst