Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Därför ska du inte dricka direkt ur burken

25 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPONTUS LUNDAHL / TT
Brukar du dricka direkt ur burken när du köper dig en läsk eller en öl?
Den här australiska studien kommer få dig att tänka om.
Att dricka direkt ur burken är nämligen mycket snuskigare än man kan tro.
Annons
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljönBrand logo
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

Att köpa en iskall burkläsk på sommaren och dricka direkt ur burken ser nog många som härligt sätt att livsnjuta lite.

Men det är tyvärr dags att tänka om och kanske börja använda sugrör eller köpa läsk i flaska i stället. En australisk studie gjord av företaget EarthEcco visar nämligen att det är snuskigare att dricka direkt ur en burk än att dricka från en toalett.

Företagets studie gick ut på att mäta hur smutsiga föremål i vardagen är, och mäts i enheten RLU – relativ ljusenhet. Allt under 30 RLU ses som rent, medan man kring 135-300 RLU ska börja fundera på att städa. En toalettstol mätte 980 RLU – medan en läskburk slog i taget med 1146 RLU, skriver Vi i Villa.

Därför ska man inte dricka direkt ur burken med läsk

Aluminiumburkarnas yta är nämligen täckta av bakterier, organismer och enzymer som kan göra den som dricker direkt ur burken sjuk.

– Det chockade mig att burkläsken var smutsigare än en toalettstol. Det hade varit renare att dricka direkt från toan än ur en burk, säger Jake Tyson, VD för EarthEcco, skriver Vi i Villa.

För att tänka på hälsan föreslås att använda ett sugrör – något som också är bättre för tänderna – eller att hälla upp läskem i ett glas. Är du en sådan som tycker att läsken smakar godare direkt ur burken kan det finnas en poäng med åtminstone att tvätta av burken innan du dricker.

Läs mer:

Annons