Trendar: InredningMat och dryckResor

Historiskt: Man med Downs syndrom genomför Ironman

30 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografZACK WITTMAN, TT.
Chris Nikic.
21-åriga Chris Nikic är den första personen med Downs syndrom som har lyckats genomföra en hel Ironman-tävling – där man alltså ska simma, cykla och springa.
Chris hyllas nu världen över för sin unika prestation – för fem år sedan kunde han inte ens cykla.
”Jag har nått mitt mål och nu vill jag hjälp andra som är som mig”, skriver han på Instagram.
Annons

Special olympics-atleten Chris Nikic, 21, är den första personen med Downs syndrom som någonsin har genomfört en hel Ironman-tävling.

Ironman är en triatlon-tävling där deltagarna först ska simma 3,8 kilometer, sedan cykla 18 mil och till sist springa en hel maratondistans på 42 kilometer.

Nikic genomförde kraftprovet i Ironman Florida, och på hans Instagram skriver han: ”Ironman. Mål satt och uppnått. Dags för ett nytt och större mål för 2021”,

21-åringen genomförde loppet på 16 timmar och 46 minuter, med 14 minuter till godo till gränsen på hur länge man får ta på sig för att genomföra tävlingen, 17 timmar.

För bara fem år sedan kunde Chris Nikic inte ens cykla, men med hjälp av sin pappas träning har han lyckats ta sig så långt.

Kunde inte cykla för fem år sen – cyklad 18 mil i Ironman

I en intervju med tyska SZ Magazine berättar hans pappa Nik Nikic om utmaningarna – diagnosen Downs syndrom gör att man har problem med både muskeluppbyggnad och balans.

Annons

– Chris måste antagligen träna fem eller tio gånger hårdare än någon annan för att utveckla den muskelstyrka han behöver för att göra ett lopp som det här. Den andra utmaningen är balans. Han lärde sig inte cykla förrän han var 15, och det är fortfarande så idag att han inte kan gå vidare och cykla ensam. Någon måste hålla den tills den tar fart, berättar han i tidningen.

Under Ironman-tävlingen blev Chris attackerad av eldmyror vid ett matstopp, men lyckades ändå ta sig i mål-

– Vi är bortom inspirerade och din prestation är ett avgörande ögonblick i Ironman-historien som ingen kan ta ifrån dig, säger Ironman Triatlon-organisationen.

Efter hans prestation i Ironman väljer nu Nikic att fokusera på 2022 års upplaga av Special Olympics, och att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen RODS, som främjar föräldralösa barn som har Downs syndrom.

”Jag har nått mitt mål och nu vill jag hjälp andra som är som mig”, skriver han på Instagram.

Annons