Trendar: InredningMat och dryckResor

Experternas svar: Så ofta bör du tvätta dina sängkläder

22 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
Fotografshutterstock
Vi tillbringar nästan 60 timmar i veckan med att sova i våra sängkläder.
Men hur ofta behöver man tvätta lakan, påslakan och örngott – och vad händer när vi inte tvättar tillräckligt ofta?
Tre experter reder ut!
Annons
Ekohemmet: Så gör du en egen odörsprayBrand logo
Ekohemmet: Så gör du en egen odörspray

Svaret på frågan ”hur ofta bör jag tvätta mina sängkläder?” är ”oftare än du tror.” Men vad innebär detta godtyckliga begrepp kring tvättrutiner.

Jo, i en intervju med det amerikanska livsstilsmagasinet Reader's Digest reder tre experter ut detta – en gång för alla!

Så ofta ska du tvätta dina lakan, påslakan och örngott

Det är lätt att anta att dina sängkläder är rena om de ser rena ut, men faktum är att du kan ha sällskap av en massa hälsofarliga otäckheter under natten, utan att veta om det, om det var längesedan du tvättade ordentligt.

Så hur ofta ska du tvätta dina sängkläder? Lakan, påslakan och örngott.

– Du borde definitivt tvätta dina sängkläder åtminstone en gång varannan vecka. Det är smärtgränsen för hur länge du kan sova i lakanen utan att tvätta dem. Du tvättar bort bakterier, svett, saliv, kroppsvätskor, allergener, pollen, sminkrester, döda hudceller, mjäll, kvalster [...] och till och med bajspartiklar, som alla var och en för sig kan orsaka eller bidra till hälsoproblem, säger städexperten Cheryl Nelson i en skrämmande redogörelse till livsstilsmagasinet.

Annons

Annette Grant och Sarah Karakaian, två vänner som driver eget företag som erbjuder korttidsuthyrning av semesterboenden i USA, vill även de väga in på ämnet tvätt:

– Vi tillbringar omkring 60 timmar i veckan i våra lakan. Om man tänker på det som en t-shirt eller ett par byxor känns det inte särskilt överdrivet att tvätta dina lakan lite mer frekvent. Att bry sig om platsen där du sover och vilar upp dig, kan ha en direkt påverkan på din hälsa och din sömnkvalitet.

Det är även viktigt att tvätta överkast, täcken och kuddar med jämna mellanrum av samma anledning. Här kan du läsa mer om hur ofta du borde tvätta dina textilier.

Experterna är ense om att du bör tvätta dina sängkläder minst en gång varannan vecka.

7 anledningar att tvätta dina lakan oftare än rekommenderat

I vissa fall kan det till och med finnas anledning att tvätta dina lakan oftare än rekommenderat. Enligt Cheryl Nelson styrs detta av individuella behov.

Annons

Här listar hon några anledningar:

 • Om du lider av allergier eller astmatiska besvär
 • Om du svettas överdrivet mycket
 • Om du brukar äta i sängen
 • Om du låter dina husdjur sova med dig/vara i sängen
 • Om du har en infektion eller ett öppet sår någonstans på kroppen
 • Om du sover naken
 • Om du inte brukar duscha innan du lägger dig i sängen

Det händer om du sover i smutsiga sängkläder

Vad händer egentligen om du sover i smutsiga lakan? Är det verkligen så farligt? Nja, det som händer är att du överexponeras för bakterier och smuts, som i värsta fall kan utvecklas till allergier eller astma.

Det kan även trigga jobbiga hudbesvär, eftersom vår hud är i direkt kontakt med våra sängtextilier under många av dygnets timmar. Här är några hudbesvär:

 • Hudirritation
 • Akne
 • Eksem
 • Allergier
 • Infektioner

Nelson låter dock meddela att du kan sova tryggt (skämt åsido) i vetskap om att du inte riskerar få vägglöss till följd av smutsiga lakan. De har nämligen ingenting med renlighet att göra.

Så ofta bör du köpa nya sängkläder

Enligt Grant och Karakaian spelar sängklädernas kvalitet och trådtäthet roll för hur länge de håller.

Lakan med hög trådtäthet håller omkring fem år innan de passerat bäst före-datum menar de på. Lite billigare lakan brukar gå sönder omkring treårssträcket.

Annons

När du märker att lakanen börjar sjunga på sista versen är det dags att köpa nya och kassera de gamla. Du kan även återbruka dem som exempelvis tvättrasor.

Därför ska du tvätta nya lakan – enligt experten

Helt nyinköpta lakan måste också tvättas. De är inte smutsiga, men de är inte rena heller. De är nämligen behandlade:

– Lakan är ofta behandlade med kemikalier och färgmedel som kan irritera din hud, dina ögon och dina luftrör – särskilt om du har allergier eller känslig hy. Jag tvättar alltid mina nya lakan med ett hypoallergent och parfymfritt tvättmedel, för att försäkra mig om att de är säkra att användas, säger Cheryl Nelson till Reader's Digest.

Annons