Trendar: InredningMat och dryckResor

Så ofta borde du tvätta dina olika textilier hemma

13 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Lakan, handdukar, pyjamas och jeans.
Åsikterna om hur ofta det är nödvändigt att tvätta de olika textilierna som alla har hemma går minst sagt isär.
Tvättexperten Deyan Dimitrov ge sina bästa tips för när du bör tvätta de olika sakerna.
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Hur ofta är det rimligt att tvätta saker, eller låta bli? Åsikterna går ofta isär, och kan leda till intensiva diskussioner. Nyligen uppstod en sådan på sociala medier-appen Tiktok, när en video tog upp ämnet om hur ofta folk tvättar sina behåar. Vissa sa att de tvättade dem en gång i veckan, medan andra till och med var chockade över att de skulle tvättas överhuvudtaget.

I The Sun delar nu tvättexperten Deyan Dimitrov, vd för företaget Laundryheap, med sig av sin kunskap gällande hur ofta olika plagg och tyger i hemmet borde tvättas.

Behå

Vad är Deyans åsikt i behå-diskussionen till att börja med? Ja, bra mycket oftare än en gång om året i alla fall. Han tycker att en behå bör tvättas ungefär efter var tredje användning.

Annons

– Att inte tvätta behåar tillräckligt ofta kan göra att bakterier gror in sig i tyget, vilket kan ge upphov till ovälkommen lukt, säger han och konstaterar att en smuts behå kan göra att man får finnar eller utslag, då de kan börja mögla eller drabbas av svamp.

Lakan

Det är viktigt att tvätta sina lakan regelbundet – vi tillbringar så mycket tid i sängen att sängkläderna blir smutsiga efter ett tag. Tvätta dem en gång varannan vecka, tycker Deyagn.

– Använd inte för mycket tvättmedel när du tvättar dem, för det kan fläcka lakanen och bryta ner dem så det blir hål och slitningar.

När det gäller madrasskydden kan de tvättas varannan månad, och kuddarna fyra gånger om året.

Handdukar

Deyan menar att de flesta sakerna bör tvättas efter tre användningar, precis som behån. Handdukar är ett bra exempel. När du tvättar handdukar bör du bara använda tvättmedel och inget sköljmedel, då det kan göra att de suger upp vatten sämre.

Annons

– Tvätta handdukarna regelbundet på låg värme, då det gör att de bättre behåller både färg och form. Undvik också att torka dem för mycket i torktumlare, då det kan göra att de blir stela och mindre fluffiga.

Jeans

Jeans bör inte tvättas lika ofta som annat, men ibland är det nödvändigt. Men det finns saker att tänka på för att de ska hålla så länge som möjligt.

– Undvik att tumla duna jeans. Det kan göra att de krymper och att tyget tappar färgen. Genom att lufttorka jeansen så hjälper du dem att behålla form och färg längre, säger han och fortsätter:
– Tvätta alltid jeans i kallt vatten – 20 grader eller lägre – det kommer hindra dem från att krympa. När du tvättar jeansen, vänd dem ut och in för att undvika blekt färg.

Pyjamas

Det är lätt att glömma bort att tvätta pyjamasen om den inte börjar lukta, men det är viktigt att tvätta den långt innan dess.

– Om de inte tvättas tillräckligt ofta så kan bakterierna i pyjamasen föras över till sängkläderna, och i långa loppet leda till hudirritation och finnar.

Annons