Trendar: InredningMat och dryckResor

Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

24 aug, 2021 
AvSara Ericsson
Fucking Åmål och A Star Is Born innehåller båda spontana och helt improviserade repliker av skådespelarna
Att hålla sig till manus är A och O för att skapa en bra film. Men några av de allra bästa replikerna har föds ur skådespelarnas spontanitet och improvisation. Här listar vi 10 exempel!
Annons
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviseradeBrand logo
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

Improvisation är ett mästerverk i sig och något som en del skådespelare är riktigt vassa på! Det finns vissa skådisar som lyckats improvisera vad som kommit att bli klassiska och genialiska filmrepliker.

Här är 10 ikoniska repliker som spontant kom fram på plats, mitt under inspelningen:

Star Wars: The Empire Strikes Back

Klassisk filmscen mellan Leia och Han Solo

I den andra Star Wars-filmen Rymdimperiet slår tillbaka säger prinsessan Leia ”I love you” till karaktärer Han Solo som spelas av Harrison Ford. Han är snabb med att svara ”I know”. Enligt manuset skulle svaret vara ett helt annat, men Harrison kände där och då att det kaxiga svaret passade hans karaktär bättre. Motspelaren Leia (Carrie Fisher) var inte helt nöjd med responsen, men det var filmregissören Irvin Kershner som inte lät repliken klippas bort.

Annons

Dazed and Confused

Dazed and Confused med Matthew McConaughey

Den amerikanska långfilmen Dazed and Confused hade premiär 1993, och är än i dag en favorit hos många. I filmen gjorde även Matthew McConaughey sin allra första filmreplik (någonsin!). Efter att han spontant sprungit in i filmproducenten David Wooderson i en bar, fick han ta plats vid filminspelningen. Med tanke på hur spontan hans medverkan var, fanns heller inget manus skrivet för honom. Så när det var dags för ”action” sade Dazed bara ”alright, alright, alright”, helt spontant från hans sida, men som kom att bli ett klassiskt citat från filmen.

Fucking Åmål

Elin och Agnes i Fucking Åmåls slutscen

Vi alla minns filmklassikern Fucking Åmål, som de flesta sett om och om igen! Slutscenen när Elin och Agnes låser upp dörren till skoltoaletten och går hand i hand ut från skolan, fanns från början inte med i manuset. Den improviserades fram av skaparen Lukas Moodyson, Elin (Alexandra Dahlström) och Agnes (Rebecka Liljeberg). Efter den improviserade skolscenen går de hem tillsammans för att dricka O´boy. Det som Elin från början av filmen inte dricker. Där improviserar Elin och säger ”Jag har så här, två gram mjölk och fem tusen kilo O´boy”. Ett citat vi var många som tog efter i slutet av 90-talet.

Annons

Die hard

John McClane i Die Hard

John McClane (Bruce Willis) får till en av filmhistoriens mest klassiska citat i Die Hard. Helt spontant och av misstag. Filmens regissör John McTiernan ville att karaktären Bruce skulle säga ”yippie-ty-yay” när han i filmscenen får frågan om han tror att han kommer lyckas komma undan dem. Medan skådisen själv ansåg att ”yippee-ki-yay” var bättre. De filmade både hans eget, improviserade säg, samt manusversionen. Det hela slutade med att den spontana ”yippie-ki-yay” rullades ut på filmduken, när John lyckas smita ut bakvägen. Frasen ska betyda ”lyssna, ät detta” på urdu.

A Star Is Born

Ally (Lady Gaga) i A Star Is Born, här ifrån scenen i badkaret där paret bråkar med varandra

Likväl har filmen fyllt många hjärtan med glädje och ett och annat öga med tårar. Och musiken i A Star Is Born redan kommit att bli klassiska hits. I en av filmscenerna börjar Ally (Lady Gaga) och Jackson (Bradley Cooper) att bråka när Ally ligger i badkaret. Hela bråket fanns med i manus, men en detalj som Bradley spontant lade till var att kalla Gaga för ”ugly”. Efter att du läst detta kommer du se Gagas lika spontana reaktion i scenen, eftersom att Bradleys improvisation inte klipptes bort.

Annons

You´ve got mail

Ballongscenen i You´ve got mail

Huvudrollerna i You´ve got mail spelades av Tom Hanks och Meg Ryan. Redan från början gav regissören dem stor frihet att improvisera. Många citat och händelser i filmen har därför kommit till spontant på plats. När Joe Fox (Tom Hanks) går ut ur butiken ”Ryans shop around the corner” med ballonger i ena handen och en guldfisk i en plastpåse i andra, råkar han slå igen dörren, så att ballongerna kläms fast i den. Att ballongerna klämdes i dörren var ett misstag och då kläcker Tom ur sig ”good thing it wasn't the fish". Filmteamet gillade hans spontanitet och repliken blev en del av filmen.

Annons

Harry Potter och Hemligheternas kammare

Harry Potter och Malfoy i Hemligheternas kammare

I den andra filmen om Harry Potter utspelar sig en scen där Malfoy säger ”Jag visste inte att du kunde läsa” till Harry Potter när han förvandlas till Goyle. Många trodde att Malfoy (Tom Felton) improviserade repliken för att han glömt av vad han skulle säga, men så är alltså inte fallet. Det var istället regissören Columbus som spontant kom på att den passade bättre och därför gick de tillsammans utanför manus. Och repliken, ja den fick vara kvar.

Iron Man

Tony Stark i Iron Man

Tony Stark som spelar Iron Man skulle från början inte avslöja sin superhjälteidentitet i slutet av Iron Man. Men i sista minuten lade han till ”I am Iron Man" Något som till en början inte uppskattades, men som fick skaparna att tänka utanför boxen och det improviserade svaret fick förbli.

Annons

Forrest Gump

Tom Hanks i Forrest Gump

Den klassiska filmen Forrest Gump bjuder på många roliga citat. Under inspelningen av scenen där Forrest möter Bubba kom Tom Hanks, som spelar Forrest spontant på repliken "Mitt namn är Forrest Gump. Folk kallar mig Forrest Gump." Och regissören Robert Zemeckis höll det inte tillbaka, han tyckte det var så kul att det fick bli en del av filmen.

Gudfadern

Peter Clemanzas klassiska citat i Gudfadern

Peter Clemanzas (Richard Castellano) replik löd ”leave the gun” innan pistolen kastas in igenom bilrutan. Men han lade även spontant till ”take the cannoli”. Ett förslag han fick av sin riktiga fru Ardell Sheridan, som även spelar hans fru i filmen. Tidigare i filmen frågar hon honom om han kan ta med bakverken ”take the cannoli”. Så den spontana sägningen blir helt enkelt en upprepning av en replik som redan är sagd. Ett drag som filmskaparen uppenbarligen gillade.

Foto: Skärmdump

Artikelinspiration: BuzzFeed

Annons