Trendar: InredningMat och dryckResor

Kika in i Lena Wallins magiska växthus

20 apr, 2021 
AvLotta Jansson
FotografAnn-Charlotte Fägerlind
Lena och Peter Wallins inspirerande växthus
Hos Peter och Lena är känslan viktig. De odlar vad de behöver i pallkragarna och inne i växthuset frodas tomater, gurka och chili. För paret är det viktigaste att unna sig att stanna upp och glädjas åt allt de har runt sig. Så här njuter de av livet med växthus!
Annons
Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade äggBrand logo
Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade ägg

Lenas växthus är den oas många av oss drömmer om. Allt ser så naturligt ut och hela hennes person inbjuder till ett lugn och harmoni när hon grejar bland tomater, kryddor och grönsaker. Bakom drömmen ligger givetvis en massa jobb, men allra mest en passion, en livsstil och en längtan efter att njuta av livet.

Sedan barnsben har naturen varit hennes element, pappa tog med henne ut i skog och mark.

Lena Wallins växthus
Pallkragarna som Peter har byggt dignar av egenodlat. Här försöker de odla allt de behöver under sommaren.
Annons
Rosenskära planterad i gjutjärnsgryta
Framför rosenskäran står en gammal järngryta som nu blivit en kruka åt fina taklökar.

–På dagarna är jag inne i stan och jobbar – det är stressigt, jag är ständigt social och jag älskar det, säger hon. Men när jag kommer hem, får byta om till arbetsbyxor och stoppa händerna i jorden, då slappnar jag av. Kanske är det kontrasten jag behöver och mår allra bäst av.

Peter och Lena flyttade till sitt charmiga hus 1987 och sedan dess har huset och tomten genomgått en total förvandling, genom åren har framför allt trädgården haft olika roller.

Annons

Att rita ett eget växthus

Växthus hade de tidigt, ett klassiskt i aluminium, men när barnen var små lades landen igen och ytan blev en barnvänlig oas. Barnen blev stora och det kliade allt mer i Lenas fingrar, önskan att åter skapa och drömmen om ett växthus fanns ständigt där. Tankarna var först ett växthus i stål men till deras gamla hus kändes ett i trä mer rätt. Önskan att kunna återanvända fönster förde dem till Örebro i snöslasket när de hittat gamla fönster på Blocket. Dörren tog de från sitt gamla hus, Lena sparar ofta saker, för en vacker dag kommer de till användning, och så blev det även den här gången.

Inspireras av Lena Wallins växthus
Området kring växthuset har fått en mur och på den har de planterat en buxbomshäck som med tiden kommer att skapa en ännu mer ombonad oas. Till höger om växthuset syns en av tomtens många sittplatser. Här är det lugnt och inbjuder till en stunds återhämtning.
Annons
Lena Wallins bästa odlingstips
Chili och andra kryddväxter som kan användas i matlagningen odlas flitigt. Lena planterar om, klipper och pysslar så mycket hon bara kan i sitt växthus.
Så odlar du i pallkrage
I pallkragarna odlas allt för sommarens behov.
Annons

Peter har snickarkunskaper och även Lena är väldigt händig och kreativ, vilket givetvis underlättat med alla deras projekt. Tillsammans har de planerat och ritat hur växthuset skulle se ut, det står på lecablock och en bädd av makadam och småsten, sedan har Peter murat upp en bit innan fönstren kommer. Den murade biten är slammad och smälter fint in mot stenar och det övriga.

När de höll på att gjuta blev det även ett kar bredvid växthuset, här samlas regnvatten och det vattnet värms upp av solen. Vattnet som däremot kommer till kranen vid karet är från deras egen brunn och om sommaren inte är alltför varm brukar brunnen klara att ge dem allt det vatten de behöver.

Det finns många detaljer i Lenas miljö och när hon hittat något på auktion kan hon sitta en hel dag och vänta. Väntan och spänningen om hon ska vinna auktionen eller inte är en stor del av tjusningen. Därför finns här loppis- och auktionsfynd både i och utanför det glasade huset.

Annons

–När vi byggde det nya växthuset ville jag skapa en känsla och inte bara funktionen ”växthus”, säger Lena.

Lenas bästa odlingstips

–Att kunna odla i pallkragarna utanför, gå omkring och plocka bland grönsakerna eller sätta sig och ta en kaffe därinne är minst lika viktigt som själva byggnaden.

Så odlar du i växthus
Känslan att kunna plocka primörer, gurkor och solvarma tomater slår det mesta. Tegelstenar från en återvinningsbutik har använts för att bygga odlingsbäddarna där bland annat tomater, aubergine och chili växer.

Inne i växthuset har de byggt upp odlingsbäddarna med gamla tegelstenar de hittat i en återvinningsbutik. Att odlingarna kommer upp i höjd lite gör det enklare att arbeta med allt som växer, och det ger samtidigt en ombonad känsla.

Annons

Lena & Peter Wallin

Gör: Lena jobbar i butik, Peter är brandman.

Bor: Utanför Varbergi Halland.

Växthuset: Byggt av Lena och Peter 2016, 15 kvm.

Pallkrage med egna grödor
Pallkragarna vattnas oftast med vattenspridare, men varma dagar kan Lena behöva ge lite extra vatten.

Året runt är Lena helst ute och grejar och när våren börjar komma på riktigt längtar hon ut och efter att kunna plantera igen. För att kunna börja odla tidigt i växthuset har de installerat en frostvakt som hjälper till att ha koll, så att plantorna inte fryser. Vissa saker driver hon upp från frö, andra köper hon som plantor och ofta tar hon med sig spännande fröer hem när de är ute och reser. Att inte alltid veta vad det blir eller om det fungerar i vårt klimat är en utmaning i sig som lockar henne. I början är det lättare att köpa färdiga plantor, men att experimentera och driva upp från frö är en rolig och lärorik utmaning.

Annons

–När tranorna flyger över huset då vet jag att våren är nära, säger hon med ett leende. Då vill jag komma ut, skapa nytt och helst inte alls gå in.

Lenas bästa odlingstips

 • Lavendel är ett måste i min trädgård.
 • Odla sommar­primörer som vitlök, sallat, lök, rödbetor och liknande.
 • Gynna fjärilarna i trädgården, odla mycket kryddväxter. Dessa ger även ett lugn i täppan.

Fem saker att börja odla i växthuset

 • Gurka
 • Tomater
 • Sallat
 • Persilja
 • Dill

 • Det behöver inte vara de känsligaste sorterna man börjar med i ett växthus. Att testa och öva med det som även klarar sig ute är ett bra sätt att lära sig hur det fungerar.
 • Våga experimentera och utmana dig själv med spännande ätbart, det som fungerar i en del av Sverige fungerar kanske inte på en annan plats.

Tomten ligger vid ett stort berg och det hjälper dem att hålla marken fuktig, men där bor också rådjuren som ibland tycker lite för mycket om det som odlas. Även mördarsniglarna tar sitt, men håller man efter dem tycker Lena trots allt att det fungerar bra.

Lena Wallins växthus
Växthuset är inte bara ett växthus utan även en oas där Lena gärna sitter i korgstolen hon hittat på loppis. Hennes pappa var smed och har gjort ljusstaken som står på bordet. Doftpelargon är ett måste och hon söker gärna efter gamla vattenkannor på loppisar och auktioner. När hon vattnar vill hon ha ljummet vatten, vilket växterna mår bättre av. Ovanför bordet i växthuset hänger en buteljhållare som gjorts om till ljuslykta. Hatten är ett reseminne från Mallorca.
Annons
Fikonträd i växthus
Fikonträdet trivs bra i det varma och ombonade.
Murat vattenkar utanför växthus
För att underlätta vattningen på sommaren har Peter murat upp ett vattenkar där vattenkannorna lätt fylls på.
Annons

Runt växthuset har Lena pallkragar som Peter byggt och här odlas allt som inte är känsligt och behöver glashusets värme. De försöker odla allt de behöver under sommaren, men att inte alltid kunna styra allt är en del av charmen med odlingar. Deras växthus har gjort att säsongen för vad de kan äta från trädgården har blivit längre, vilket är något de njuter mycket av.

Intresset för odling har växt med tiden

Under de senaste åren har intresset för odlingarna bara vuxit och trädgården har blivit precis den oas Lena drömde om. Även om det är Lena som grejar mest i trädgården är det ett intresse de delar. Peter njuter av att det blir så fint och är den som ser vad som måste göras eller hjälper till att bygga. En bra kombination som passar dem båda, och att trädgården och hemmet ska vara en glädje och inte en belastning är de båda överens om.

Odla i tunnor
I en gammal silltunna trivs stor daggsalvia och i zinktunnan frodas persiljan. Utanför växthuset står myrten, basilika och mynta i lerkrukor på ett loppisfyndat bord.

–Vår målsättning är att njuta av allt vi har och har skapat, att tillåta sig att sitta ner och bara vara är viktigt även när måstena är många. Vi är väldigt tacksamma för hur vi bor och alla möjligheter som finns här och försöker göra det vi kan för att ta hand om huset och naturen på bästa sätt. I dag kan man i princip köpa allt, men att skapa det egna och det unika är det som driver oss. Att ibland få vänta på det man vill ha gör resan ännu mer värd, säger Lena.

Annons

Genom åren har de haft höns och kanske blir det så igen. Just nu är det fokus på att ta hand om insekterna på bästa sätt och kanske kan även bin bli aktuellt. När ängarna försvinner är det allt viktigare att skapa möjligheter för våra insekter, så att kretsloppet fungerar och allt härligt som odlas kan växa och får fortsätta att frodas.

7 tips när du planerar för växthus

 • Välj inte en för solig plats, då blir det svårt med värmen i växthuset.
 • Det är viktigt med ventilation och att ha fönster som går att öppna, välj gärna automatiska som öppnas när det blir för varmt.
 • Dra in vatten och el om du bygger från grunden, det underlättar mycket. Bevattningen kan lösas på olika sätt, det finns automatiska system om du inte vill vattna själv.
 • Det är suveränt med en snäll granne som hjälper till med vattning om ni reser bort under sommaren.
 • Bygg gärna lite större än du tänkt dig, om du har plats. Det är väldigt mysigt med en plats att sitta och titta på allt som växer och insupa alla dofter.
 • Återvinn gärna gamla fönster och dörrar, de ger en känsla som är svår att få med nytt.
 • Har du glas i taket måste det vara säkerhetsglas.
Annons