Det har varit en hektisk sommar för Karl Fredrik på Österlen. Under coronatider har många hållit hemester och intresset för att pyssla om hem och trädgårdar har märkts extra tydligt på gården Eklaholm mellan Ystad och Simrishamn där Karl Fredrik Gustafsson, 33 år, bor tillsammans med sambon Petter Kjellén, 38.

Handelsträdgården, heminredningsbutiken och galleriet har dragit stora skaror under semestertider. Succén med livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen har förstås gjort sitt till.

Karl Fredrik Gustafsson

Karl Fredrik Gustafsson har blivit Karl Fredrik på Österlen med hela Sverige. En ny säsong av tv-succén är redan under inspelning.

TT

Säsong 2 av Karl Fredrik på Österlen

Den första säsongen, med fyra avsnitt, sändes i TV4 under maj-juni. Nu är man halvvägs inne i arbetet med säsong två. Och det blir dubbelt så många avsnitt, åtta stycken, som börjar visas våren 2021.

– Det är full rulle. Och det är jättekul, säger Karl Fredrik, även om han kan längta efter lugnet ibland.

Han inser att många tänker att de lever sin dröm. Och så är det.

– Det verkar härligt, roligt, lulligt … och vi älskar det vi gör. Men det är också väldigt mycket jobb bakom.

Karl Fredrik på Österlen: ”Blommor talar till mig”

Floristen, trädgårdsmästaren och landskapsarkitekten Karl Fredrik bodde tidigare i Örebro. Han flyttade ner till Skåne för att studera på Alnarp. Sedan träffade han Petter via nätet när de båda bodde i Malmö.

Redan efter något åt slog de till på gården Eklaholm på Österlen.

– Vi fick börja med att skrapa bort ytmöglet. Och efter tre veckor fungerade varken vatten, el eller värme…

Gården med elva rum och stallbyggnader, som de köpte hösten 2015, var alltså då ett enda stort renoveringsprojekt. Det som återstår att fixa i dag är främst källarvåningen där paret i framtiden gärna vill ha en vinkällare, berättar Karl Fredrik.

Karl Fredrik Gustafsson med sin partner Petter

Karl Fredrik och Petter träffades på nätet. Redan efter ett år köpte de gården Eklaholm som då, hösten 2015, var totalt nedgången.

TT

Det händer nästa säsong

Den gamla gården hade redan återfått sin glans när tv-tittarna kom in i bilden och började följa paret. I gengäld fanns det en hel del att göra med utemiljön, där de olika projekten tog form parallellt med att Karl Fredrik delade med sig av tips kring blomsterarrangemang, odling och design.

Deras privata trädgård har således fått ett lyft under programserien och den första säsongen avslutades med att orangeriet invigdes. Men många projekt återstår.

Karl Fredrik var inte riktigt beredd på vilket stort intresse tv-programmet skulle föra med sig. Men han tycker att det är härligt att få förmedla inspiration och trädgårdsglädje.

TT

Där finns ett ganska igenväxt parti där det döljer sig en och annan diamant, som till exempel ett valnötsträd

Så vad kommer då att hända under nästa säsong?

Jo, trädgårdens östra sida ska genomgå en förvandling, avslöjar Karl Fredrik.

Där finns ett ganska igenväxt parti där det döljer sig en och annan diamant, som till exempel ett valnötsträd

– Där finns ett ganska igenväxt parti där det döljer sig en och annan diamant, som till exempel ett valnötsträd.

Kullerstensinnergården med 1600-talskänsla ska göras i ordning och få en touch av 2020-talet. Andra projekt är att skapa en pelargång och en redskapsbod ”à la Provence”. Dessutom kan tittarna vänta sig ett och annat besök i andra trädgårdar, även om det mesta utspelar sig på Eklaholm.

Inspelningspaus under juli

Material till tre-fyra program spelades in under våren och början av sommaren, berättar han. Under hektiska juli gjordes paus så att Karl Fredrik, Petter och deras anställda kunde fokusera desto mer på verksamheten och kunderna. På grund av corona utökades öppettiderna till tolv timmar för att ”ge lite luft” mellan besökarna.

Under augusti tar inspelningarna fart igen och fortsätter under hösten.

– Vi väckte Eklaholm ur sin Törnrosasömn. Nu prunkar det för fullt. Gården står i sitt högsommarflor och vi njuter, säger Karl Fredrik.

Karl Fredrik på Eklaholm

Eklaholm ligger mellan Ystad och Simrishamn.

TT

Men samtidigt är det som sagt fullt upp nästan jämt. Karl Fredrik konstaterar med ett skratt att det i sommar inte funnits mycket tid för att titta på favorit-tv-serien Morden i Midsomer, med dess fantastiska engelska miljöer.

– Jag kanske inte förstod att det skulle bli den här hysterin, säger Karl Fredrik om tv-kändisskapet, men tillägger att det är härligt att få förmedla både kunskap, inspiration och trädgårdsglädje.

Vilka sidor av paret får vi då inte se i tv?

– Både jag och Petter känner igen oss väldigt väl, svarar Karl Fredrik.

Det är ingen teater, det här är våra liv

Han tror att tittarna märker och uppskattar att det finns en äkthet i det de gör.

– Det är ingen teater, det här är våra liv, säger han och menar att det handlar om både att bjuda på sig själv och vara sig själv.

Mest vältränad i familjen

Det var lite nervöst i början av inspelningarna, medger han. Men sedan släppte snabbt funderingarna på hur han ”skulle vara”.

Floristen Karl Fredrik

Floristen Karl Fredrik vet hur blommor ska skötas – och tipsen har gått hem i stugorna.

TT

Paret har även hunden Hamlet och katterna Leopold och JC, som tittarna fått stifta bekantskap med. På frågan om hur det är med dem svarar Karl Fredrik:

– Hamlet mår fantastiskt. Han är den mest vältränade i hela familjen. JC charmar kunderna. Och vår innekatt Leopold trivs med att han har börjat få gå ut om nätterna.

Under vinterhalvåret brukar paret göra utlandsresor för att få inspiration och göra inköp till inredningsbutiken. Hur det blir med det i dessa coronatider återstår att se.

– Men nu har vi ju hur som helst våra upparbetade kontakter.

Karl Fredrik – en tidsoptimist

Petter är ekonom i botten och har sysslat med affärsutveckling, så paret kompletterar varandra väl, konstaterar Karl Fredrik.

Personligen är Karl Fredrik något av en tidsoptimist säger han och konstaterar i nästan samma andetag att det börjar bli dags att runda av intervjun. Han har lite som måste fixas.

Karl Fredriks gård Eklaholm

Folk har strömmat till gården Eklaholm i sommar, där Karl Fredrik driver handelsträdgård, inredningsbutik och galleri tillsammans med sambon Petter.

TT

Vadå, om man får fråga?

– Just nu måste jag ta hand om en del nyinkomna växter, prismärka och styla. Sedan ska jag ett ärende till Malmö, måste vara tillbaka före sex.

När vi säger hejdå har han drygt tre timmar på sig.

Öppettider Karl Fredriks Eklaholm

  • Extraöppet på Eklaholm, 07–19, varar över helgen, till och med söndag 2/8 2020. Fram till och med 23/8 måste man på grund av corona boka ankomsttid, för allas trivsel och säkerhet. Det är kostnadsfritt och görs via hemsidan www.karlfredrik.se.

  • Eklaholm har annars öppet året runt, sju dagar i veckan, 10–18, utom julafton och juldagen.

Läs mer:

Allt om trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson från Karl Fredrik på Österlen

Odla i pallkrage – tips och saker att tänka på

6 anledningar till att trädgårdsarbete gör under för hälsa

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: