Trendar: InredningMat och dryckResor

Du kan ha förvarat din ketchup fel i alla år – här är ”rätt sätt” enligt experter

29 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografStefani Reynolds, Shutterstock
De allra flesta har säkert en flaska ketchup hemma någonstans – frågan är bara var?
I ett försök att avsluta debatten om huruvida tomatketchup ska stå i skåpet eller i kylen, gick ett stort ketchupföretag ut i dagarna och gav sin syn på det hela.
– Det har alltid bara funnits ett rätt svar på den här frågan, säger en anställd på Heinz till The Daily Mail.
Annons
Lyxiga nudlar på fyra minuterBrand logo
Lyxiga nudlar på fyra minuter

Ketchup är en basvara i de flesta kylskåp runt om i vårt avlånga land. Men den populära tomatsåsen rör ibland upp starka känslor hos folket. Framför allt när det kommer till frågan om var man ska förvara den.

Viss hävdar att den hör hemma bland övriga smaksättare och torrvaror i skafferiet, medan andra menar på att den håller sig fräschare längre i kylskåpet.

I ett försök att avsluta den här debatten en gång för alla gick det stora ketchupföretaget Heinz nyligen ut och berättade var man bör förvara den älskade såsen – men alla är inte övertygade av svaret.

Ketchupföretagets raka svar: Här är rätt sätt att förvara såsen

Företaget Heinz Ketchup tog till Twitter i dagarna för att meddela var ketchupen ska förvaras.

Annons

”FYI: Ketchup. Ska. Förvaras. I. Kylen!!!”, skriver de i ett inlägg.

Inlägget fick snabbs hundratals kommentarer från fans som sa att de alltid hade förvarat ketchup i skafferiet och att de minsann inte skulle ändra sitt beteende.

Olivia Lennon, som arbetar på Heinz i Storbritannien, ställde upp på en intervju med brittiska nyhetssajten The Daily Mail för att ge sin syn på saken.

– Det har alltid bara funnits ett rätt svar på den här frågan. Vi är glada att meddela alla Heinz tomatketchup-älskare i England att vår ketchup måste förvaras i kylen, säger hon och fortsätter:

– Vi vet att många förvarar sin ketchup från Heinz i köksskåpet, men vi rekommenderar kylen efter att du brutit förpackningen. Det är det bästa sättet att behålla den goda syrliga smaken av vår tomatketchup som du älskar.

Annons

Innan du öppnat din ketchup går det alltså utmärkt att förvara den i ett skåp med torrvarorna.

”Jag har aldrig förvarat ketchup i kylen”

Men ketchupfansen var ändå inte övertygade, och översvämmade i stället kommentarsfältet under företagets Twitterinlägg med tillbakavisande uttalanden.

”Jag har aldrig förvarat ketchup i kylen. I skåpet eller på köksbänken”, skriver en upprörd följare.

”Nej, den ska inte vara i kylen. Om ni håller er till att ta fram på produkten så kan jag bestämma hur jag ska konsumera den”, skriver någon annan.

”Heinz vet inte ens var deras produkter ska förvaras”, inflikar en tredje.

”Jag brukar bara ha ketchupflaskan i fickan. Du vet aldrig när du trillar över ett snacks som kräver lite ketchup”, skämtar en fjärde.

Därför ska du förvara ketchupen i kylen

Men ketchupföretaget har givetvis belägg för sin rekommendation (även om alla såklart gör som de själva vill).

Det är nämligen så att den höga syran i tomatketchup bidrar till att produktens smak påverkas om den inte kyls ned efter att förpackningen brutits.

Detta expertutlåtande påverkar givetvis inte konsumenternas framtida användande av såsen. Enligt en undersökning i Storbritannien som ketchupföretaget Heinz låtit göra, är det fortfarande 41 procent av den brittiska befolkningen som förvarar sin ketchup fel.

Hur gör du? Skåpet eller kylen?

Annons