Kulladalsköken är en modern uppdatering av de klassiska 1920-talsköken som passar in i 2020-talets krav på funktion. Bakgrunden till Kulladal hittar vi i grundaren Adam Haglunds egen köksrenovering.

— Jag började fundera på kök för ungefär fem år sedan när min fru och jag renoverade vårt 20-talshus, som ligger i stadsdelen Kulladal, Malmö. Jag fick hjälp att rita köket i 20-talsstil, av massivt trä, och anlitade sedan ett snickeri för att bygga det. Det blev bra till slut, men var en rätt plågsam resa. Så jag tänkte: Det måste kunna vara enklare att köpa ett massivt träkök, i tidstypisk stil! Då föddes idén på att starta Kulladal, berättar Adam Haglund.

Via en liten omväg i företaget Skandinaviska Shakerkök, som han också var med och grundade, startade Adam Haglund kökstillverkaren Kulladal under sommaren 2019. Köken byggs på plats och luckorna och stommarna i massivt trä målas för hand i linoljefärger. Tack vare materialval och tillverkningsmetoder är tanken att köken ska hålla i både stil och funktion under många år.

Fram till 1920-talet var de svenska köken ofta ett hopplock av olika möbler som fyllde de behov som fanns. Men vid 1920-talet blev det vanligt med en väggfast inredning, så som vi känner igen våra kök i dag. Kulladalsköken har hämtat inspiration från 1920-talets kök, med luckor som består av en ram och en spegel, antingen med raka kanter (shaker) eller rundad profil.

Skåpsvred i gammal stil finns med bland tillvalen. Skåpen ser gammaldags ut, men har moderna finesser såsom mjukstängande dörrar och infällda spotlights.

Lådinredningen tillverkas i massiv furu med plats för allt man behöver. Köken tillverkas på beställning i ett snickeri och måttanpassas till till kundens kök och behov.

 

Kulladalsköken målas i linoljefärger och man har en palett på tolv nyanser att välja mellan.

FOTO: Kulladal

Läs även: 

Diadonna: Tjuvkika på mitt nya kök!

Förnya köket utan att renovera – 8 tips

Framtidens smaker och kök – vi spanar in mattrenderna för 2020

Mer läsning

Femina