Efva Attlings stilråd till kvinnor över 50
2:30

Efter reklamen: Efva Attlings stilråd till kvinnor över 50

(2:30)

Slå på ljud

Att åldras och bli äldre är ingenting negativt – snarare tvärtom. Forskning visar att kvinnor efter 50 mår bättre än någonsin i sina liv.

Efter 35 är det vanligt att både män och kvinnor går in i en slags ”livskris” – man är missnöjd med hur livet har utvecklat sig, eller känner sig riktningslös och överväldigad av livets alla måsten. Många kvinnor tenderar att utvärdera sina liv utifrån sina relationer, och hur de är som partner eller som förälder.

Men efter 50 har allt det röriga från tidigare i livet ofta rett ut sig – och vi mår bättre än någonsin. Vid den åldern har vi kommit dit vi vill i karriären, barnen har hunnit bli större och vi har ofta en mer bekväm livsstil. Forskningsstudier visar att kvinnors livsstress minskar med åren, och att det är efter 50 som vi får inre frid och hinner landa. Att få tid att mogna gör att vi blir modigare och dessutom får bättre självförtroende.

Anne Lundberg om känslorna över att åldras i tv-rutan

Mår bättre efter 50

Fortfarande finns det normer i samhället som gör att det är mer okej för män att åldras än för kvinnor, men även på den punkten börjar saker röra på sig, och det är numera mer socialt acceptabelt för kvinnor att hitta kärleken på nytt och inte anpassa sig efter snäva skönhetsideal. Många har kända kvinnor som Jennifer Aniston, Julia Roberts och Jennifer Lopez som förebilder för att kvinnor kan leva sitt liv precis som de vill även efter att ha passerat 50 år.

Här är några möjligheter och fördelar med att vara över 50:

  • Mer frihet. När barnen flyttar hemifrån får kvinnor mer tid för sig själva, och har mer fritid att ägna åt sina intressen.
  • Ta nya risker. Med mer tid och mer självförtroende är det lättare att våga kasta sig ut i nya möjligheter och chanser – starta det där företaget du funderat på, eller börja resa som du drömt om.

Källa: Brightside.

Sarah Jessica Parkers ord om sitt utseende efter åldershånen

Mest läst