Trendar: InredningMat och dryckResor

Läkarens varning – det här ska du absolut inte ha i duschen

02 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Det behöver inte vara svårt att få en lite hälsosammare livsstil – det kan räcka med en justering i duschen för att göra skillnad.
Nu varnar nämligen läkare för att använda vanlig hårdtvål i duschen, då det kan vara farligt.
– Det gör dig känslig för bakteriella hudinfektioner, säger läkaren Sony Sherpa.
Annons
4 smarta vardagstips som alla kvinnor borde känna tillBrand logo
4 smarta vardagstips som alla kvinnor borde känna till

Vi duschar ju för att bli rena och uppehålla god hygien – inte för att göra det värre än det var från början. Men det finns faktiskt vissa riktiga fällor i duschen, som rent av kan vara hälsovådliga. I en artikel i Best Life avslöjar läkaren Sony Sherpa vilka vanliga föremål i duschen som man gör bäst i att undvika.

Högst upp på listan är något som väldigt många använder – nämligen hårdtvål. Att använda sig av det, och speciellt om den ligger framme på en skål eller på ett inbyggt fat på duschstången, kan vara dåligt för hälsan. När tvålen ligger framme kan det börja växa bakterier, eftersom vattnet runt tvålen inte rinner bort.

– Och vad som är än värre är att mikroorganismerna också kan börja växa på tvålen som ligger på fatet. Resultatet blir att det för dig känslig för bakteriella hudinfektioner, säger läkaren Sony Sherpa.

Annons

Hårdtvålen en bov i duschen

Enligt läkaren är det bäst att undvika hårdtvå helt, och i stället välja flytande två med ph-värde som matchar huden.

Hårdtvål kan bli ohygieniskt i längden.

– Generellt så är hårdtvålar hårda mot huden på grund av att de har högt ph- och natriumlauretsulfat-värde. Det rengöringsmedlet tar bort hudens naturliga oljor, vilket lämnar huden ren men extremt torr. Personer med torr och känslig hud borde tänka ett extra varv innan de använder dem.

Förutom hårdtvålen pekar andra läkare ut en rad saker som inte gör sig bra i duschen. En läkare rekommenderar att undvika oljiga produkter i duschen, då det är lätt att halka på badrumskaklet om man använder dem. En annan nämner tvättsvampen som något att göra sig av med.

– Det kan orsaka infektion om man tvättar sig med den på ett öppet sår, då det samlar bakterier i porerna, och hindrar dig från att faktiskt tvätta bort bakterierna, säger läkaren Gretchen W. Frieling.

Annons