Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Smarta tips för flygresan Resor Vintips till maten

Larm: Allvarliga brister på vanliga solskydd

02 jul, 2018
AvMikaela Alex
kvinna tar på sig solskydd
Det finns några krav på de solskydd som får säljas i Sverige – men många produkter lever inte upp till dem. Bland annat brister de i bevis på effektivitet, samt bruksanvisningar för att garantera skydd i solen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Läkemedelsverket har gjort en kontroll av solskydd i Sverige, som visar att många produkter på den svenska marknaden saknar tillräckliga bevis kring effekter. Samtidigt kunde man också se att ännu fler produkter inte har tillräckligt bra bruksanvisningar för hur man som konsument ska använda solskyddet för att få utlovad effekt.

Allvarliga brister på vanliga solskydd

– Kontrollen visade att 3 av 11 produkter hade bristfällig effektbevisning och att 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning vilket är allvarligt. Vi har krävt att dessa produkter ska korrigeras eller tas bort från marknaden, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

De solskyddsprodukter som får säljas i Sverige måste kunna bevisas ge det skydd de säger sig ge, och de företag som importerar solskydd från länder utanför EU ansvara själva för att bevisa att den påstådda skyddande effekten faktiskt gäller.

Annons

Ofta krävs också att användaren använder en viss mängd av solskyddet, samt smörjer flera gånger under en dag för att uppnå det utlovade skyddet, särskilt efter att ha badat eller torkat sig med handduk. Sådana anvisningar ska finnas på svenska på förpackningen.

Läs även: 10 myter och sanningar om solskydd – experten reder ut

Det ska också stå tydligt på förpackningen om produkten ger ett lågt, medelhögt, högt eller mycket högt solskydd, för att göra det lättare för dig som konsument att hitta rätt utefter sitt eget behov, hudtyp och tillfälle.

Läkemedelverket meddelar att man kommer att fortsätta att prioritera granskning av solskyddsprodukter även i framtiden, eftersom de har en viktig skyddande funktion. Utbudet av solskyddsprodukter växer också ständigt.

7 ämnen i din solkräm som kan vara farligaBrand logo
7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

Källa: Läkemedelsverket Foto: IBL

Läs mer:

Experten: Därför ska du inte använda solskydd på ditt barn

Så skyddar du ditt barn i solen – 3 viktiga saker att tänka på

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons