Byta lysrör
Så lätt målar du om din tråkiga lampa
1:19

Efter reklamen: Så lätt målar du om din tråkiga lampa

(1:19)

Slå på ljud

I år ska vi i Sverige sluta använda lysrör med kvicksilver. Enligt Energimyndigheten rör det sig om totalt ungefär 17 miljoner armaturer utspridda över landet. De allra flesta sitter i offentliga miljöer så som skolor, kontor och industrier men också i privata bostäder – som hemma över diskbänken.

Förbudet började gälla från och med den 24 februari 2023.

7 saker som alla borde rensa ut ur hemmet

Därför förbjuds lysrör med kvicksilver

Anledningen till att lysrör med kvicksilver förbjuds är att kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna. Ämnet utgör ett hot för miljön men också människors hälsa. Kvicksilver är en så kallad lättflyktig metall som innebär att den kan spridas långa sträckor via luften som kvicksilverånga. Den bryts dessutom inte ned utan samlas i mark, vatten och levande organismer.

EU har sedan 2006 stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan begränsad. Däremot har det fram till nu varit tillåtet att använda kvicksilver i vissa lampor och lysrör eftersom det inte funnits energieffektivare alternativ.

Men nu när det finns bättre alternativ är lysrör med kvicksilver energislukare. De nya led-lamporna är mycket energieffektivare vilket ger lägre energikostnader.

– Elanvändningen minskar med omkring 50 procent jämfört med vanliga lysrör, säger Peter Bennich, rådgivare på Energimyndigheten till Nyheter24.

Då behöver du inte byta ut lysrören

Byta lysrör

Men trots att alla nu uppmanas att byta sina lysrör med kvicksilver så blir det inga påföljder om man låter bli. Det är nämligen okej att lysrören sitter kvar exempelvis ovanför diskbänken eller i garaget tills de slutat att fungera. Även butiker och leverantörer får sälja slut på sina lager.

10 saker kassapersonalen stör sig på att du gör

Däremot är det viktigt att ta hand om lysrören som innehåller kvicksilver på rätt sätt när man väl byter ut dem till ledlampor.

— När man byter är det jätteviktigt att ta gamla lampor med kvicksilver till en återvinningscentral och vara försiktig så att de inte går sönder säger Peter Bennich.

Se 5 snackisar från veckan som gått
0:57

Efter reklamen: Se 5 snackisar från veckan som gått

(0:57)

Slå på ljud
Mest läst