Trendar: InredningMat och dryckResor

Det här är Majblomman: Så går pengarna tillbaka till barnen

26 apr, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT/ Majblomman
Majblomman provision
Försäljningen av Majblomman har alltid engagerat.
Här är allt du vill veta om insamlingen och vad som går tillbaka till barnen som förtjänst och gåvor.
Annons
Det här är "mom shaming"Brand logo
Det här är "mom shaming"

Majblomman är en ideell organisation som har verkat för barns rättigheter i Sverige sedan 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor för ett gott ändåmål. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.

Beda Hallberg som grundade Majblomman drevs av ett starkt engagemang för barn och unga. Hon ville ge alla möjligheten att bidra till ett bättre och starkare samhälle. Hon kom då på idén att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar. Majblomman såldes enbart på första maj, var gjord av papper och kostade 10 öre. Under Majblommans första 50 år gick insamlingen till att hjälpa tuberkulossjuka barn. När sjukdomen försvann i mitten av 1900-talet ändrades fokus och ekonomiskt stöd delades i stället ut till alla slags barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Majblomman provision
Beda Hallberg som grundade organisationen Majblomman.

Då säljs majblommor

Gatuförsäljningen pågår från 18 april till 3 maj varje vår. Det går även att köpa majblomman via Majblommans hemsida året om.

Hur ser årets majblomma ut? Här är alla tidigare majblommor.
Här är alla majblommor genom tiderna, från starten 1907 fram till nutid.

Majblomman produceras i dag i plast och har gått ifrån originalet i papper.

Så kan du stödja Majblommans

  • Du kan köpa majblomman av barn varje vår. Insamlingen går till barn i din lokala kommun.
  • Du kan också köpa majblomma året runt via majblommans webshop och få majblomman hemskickad eller som en digital blomma.
  • Du kan också, som vuxen, starta en egen bössa via Majblomman vilket alltså är en insamling. Du kan välja en lokal eller nationell bössa. Om du startar en lokal bössa går stödet till barn i kommunen du väljer. Om du startar en nationell bössa går stödet till den eller de kommuner med barn som behöver det mest. Det utdelas ingen provision för den typen av insamling.

Det används pengarna från majblomman till

Organisationen Majblommans insamlingar går ut på att dela ut ekonomisk stöd till barn för saker som de flesta av oss tar för givet. Stödet kan gå till exempelvis ett par fotbollsskor, en jacka eller avgiften till en fritidsaktivitet.

Hur många barn som får hjälp varje år beror på hur mycket pengar som samlas in under majblommeförsäljningen.

Så mycket får barn i provision för majblomman

Barn som säljer majblommor får behålla tio procent av försäljningssumman. De allra flesta barn säljer för ungefär 1000 kronor.

Vad kostar en majblomma?

Det finns olika sorters majblommor att köpa av barn med en säljväska. De små och klassiska majblommorna kostar 30 kronor styck. En pin kostar 70 kronor och en krans 50 kronor.

Källa: Majblomman

Annons