Trendar: InredningMat och dryckResor

Massören Alma Wolf kontaktar fruarna till män som ber om “Happy Ending”

28 nov, 2018 
AvLouise Andersson
De är mellan 35-55 år, majoriteten upptagna män. Flera pappor. Oftast välklädda och rena. Men alltid med samma uppsyn. Så beskriver massören Alma Wolf männen som ber om "happy ending". Männen vars fruar hon kontaktat.
Annons
Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbetBrand logo
Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

Första arbetsdagen i hennes nyöppnade salong i Helsingborg stod för dörren och så även Alma Wolfs, 34, första drop-in kund. Hon minns honom som medelålders, med skjorta och jeans och försiktigt skämtsam. I ett halvhjärtat skratt frågar han vad en ”happy ending” skulle kosta. Alma stelnar till, häpen och svarar:

– Det har du inte råd till.

Då gick det upp för henne, han förväntade sig att sexuella tjänster ingick i massagen. Men hur hon skulle hantera förfrågan var inget hon lärde sig i massörutbildningen. Så hon improviserade.

– Jag gav dem en chans att skoja bort det och få en liten knäpp på näsan. Då blev det enklast för oss alla.

Att det funnits en stereotypisk bild av att en kvinnlig massör utför sexuella tjänster var hon medveten om. Men som gammal tyngdlyfterska trodde hon inte männen skulle våga fråga.

Annons

Fick sexuell förfrågan första dagen på jobbet

Efter Almas första förfrågan den där dagen 2011, blev hon motvilligt van vid att avfärda sexuella önskemål. Först i fjol, när frågor blev till tjat, fick hon nog.

– Det är då jag blir så här: va? Men jag har ju sagt nej, så är det ju nej.

Då tog hon på sig hårdare handskar. När männens ”happy ending” förfrågningar trillade in fakturerade Alma dem på en avgift om 500 kronor för oförskämdhet. Hon tog även en skärmdump av konversationer via sms och vidarebefordrade det till deras respektive.

sms konversation happy ending
En av de skärmdumpade sms-konversationerna när en man smyger sig på förfrågan om ett ”happy ending”. Foto: privat

För att få männen att specificera vad de definierar som ett ”happy ending” låtsades hon som att hon inte förstod. Svaren hon fick kunde stava: ”avrunkning”, ”avsugning”, ”du ska vara toppless” eller ”du ska bära klänning utan trosor”. Allt i syfte att ge mannen sexuell tillfredställelse.

sms happy ending förfrågan- Alma Wolf massör
Så här kunde det se ut när Alma bad en manlig kund specificera sin förfrågan på sms. Foto: privat

Pengarna för fakturan såg hon aldrig röken av och ofta var det männens fruar som bad om ursäkt å sina mäns vägnar. Först när Almas gärning uppmärksammades i Sveriges Radio P3:s dokumentär Verkligheten säger hon sig ha märkt en effekt och en kraftig minskning.

Annons

– Jag tror inte de männen är vana vid att man är konsekvent. Hot kanske kommer men fullföljs inte.

”Happy ending” – förfrågningar ökade efter metoo

Men innan förfrågningarna minskade, skedde en ökning. Enligt Alma hände något med de manliga kunderna den där omruskande hösten 2017. För Alma innebar metoo-rörelsen ett stärkt självförtroende och snävare acceptans för oförskämda inviter. Hennes manliga kunder å andra sidan, skulle ge utlopp för en motsatt reaktion.

– Efter metoo spårade det ur fullständigt. En nagel i ögat på den typen av män.

Massagebritsen, som i vanliga fall ofta fick folk att öppna upp sina känslor och tankar, blev ett forum för diskussion om just metoo. En påtaglig lättkränkthet, enligt Alma själv.

– Det blev som ett biktbås om hur: ”man inte vågar tala med kvinnor längre, kvinnor borde tagga ner och nu blir man anmäld för vad som helst”.

Hon mötte provocerade män som behövde ett eget forum, bortom det offentliga, att hävda sig i.

Annons

”Går runt som ulvar i fårakläder”

Den andra märkbara förändringen Alma har känt av sedan metoo är nämligen att antalet sexuella förfrågningar har ökat.

– Det är nästan som att jämföra med ett barn som får en restriktion: du får inte göra det här, det är inte okej. Då måste man testa sina gränser och se vad som händer om jag gör det ändå.

Ett samband mellan dessa två förändringar säger hon är att det är samma män som tar upp diskussionen, som sedan även ber om en ”happy ending”. Men Alma är också övertygad om att männen som ber om sexuella tjänster, beter sig mer civiliserat i det offentliga.

– Många går ju runt som ulvar i fårakläder. Men väl med stängda dörrar kryper gärningsmannen fram.

Utanför massagesalongen är han ofta familjefar, gift och medelålders. Det går inte att se på honom. Inte förrän han stegat in i salongen. Då syns det i blicken, innan han öppnat munnen. Så beskriver Alma männen hon möter i sitt arbete. De män som ber om mer än de får.

Annons

Beter sig annorlunda bakom stängda dörrar

I skrivande stund har det hänt igen. Alma hör av sig om ett samtal som kom in under morgonen. Han heter Emil och vill ha en ”intim massage”. Det trots att hennes tidigare agerande fått stor uppmärksamhet i media.

Trots att förfrågningarna fortsätter vill Alma tro att metoo har gjort skillnad, eftersom det ”retat upp”. I dag önskar hon att fler kvinnliga massörer vågar stå på sig, som hon gjorde. För även om hon kanske inte har ändrat synsättet hos männen menar hon att hon gjort det besvärligt att vara oförskämd.

Att hantera dagsläget beskriver Alma som steg ett. I hennes nästa steg skiftar fokus till oss själva, våra egna skyldigheter och våra barn.

– Vi kan inte bara stå och ösa vatten från en läckande eka, vi måste täta den också.

Annons