Trendar: InredningMat och dryckResor

Maten som kan göra att du svettas mer: ”Obehagligt”

19 jun, 2024 
AvMarie Kvitrud
FotografTT.
Kvinna äter vindruvor.
Har du problem med att du svettas mycket?
Forskning visar att svettningarna kan bli värre av en särskild diet – här är maten som kan göra att du svettas mer.
– Vissa livsmedel kan öka svettproduktionen på grund av deras påverkan på kroppens fysiologiska processer, säger Gunn Helene Arsky till KK.no.
Annons
Artisternas värmetips - så håller du sig sval i sommarBrand logo
Artisternas värmetips - så håller du sig sval i sommar

Svettning är en normal process och kroppens eget sätt att upprätthålla en stabil temperatur. Det är helt normalt att svettas extra på sommaren, om du är på resa i varma länder eller när du är fysiskt aktiv.

Vissa upplever dock att de svettas vid mindre lämpliga tillfällen, till exempel när de äter ute på restaurang eller under en trevlig lunchdejt. De flesta tänker nog inte på att maten och drycken de intar kan ha stor påverkan på hur mycket de svettas under dagen.

Så vilka livsmedel och drycker bör du undvika för att slippa pinsam svettning vid olämpliga tillfällen?

– Vissa livsmedel kan öka svettproduktionen på grund av deras påverkan på kroppens fysiologiska processer, säger Gunn Helene Arsky, som är självständig näringsfysiolog cand. scient, författare och yogalärare, till KK.

Annons

Livsmedel som ökar svettningar

Hon säger att detta är några av livsmedlen som ofta leder till ökad svettning:

Kryddstark mat

Vad händer: Kryddstark mat innehåller ofta capsaicin, ett ämne som finns i chilipeppar. Capsaicin binder sig till receptorer i munnen och på tungan som vanligtvis registrerar värme och skickar signaler till hjärnan om att kroppen är varm. Capsaicin kan också öka förbränningen.

Resultat: Detta utlöser en reaktion som får kroppen att försöka kyla ner sig genom att svettas.

Koffeinhaltiga drycker och livsmedel

Vad händer: Koffein stimulerar centrala nervsystemet och ökar hjärtfrekvensen och ämnesomsättningen.

Resultat: Detta kan leda till ökad kroppstemperatur, vilket i sin tur kan leda till svettning som ett sätt att reglera temperaturen.

Alkohol

Vad händer: Alkohol vidgar blodkärlen (vasodilatation) och ökar hjärtfrekvensen.

Resultat: Detta kan leda till ökad blodgenomströmning till huden och ökad svettproduktion när kroppen försöker kyla ner sig.

Annons

Varm dryck

Vad händer: När du intar varma drycker ökar kroppens kärn- och hudtemperatur.

Resultat: Detta stimulerar svettkörtlarna att producera svett för att reglera kroppstemperaturen. Därför kan det vara bra att dricka varm dryck när det är mycket varmt ute. Sött och surt

– Vi behandlar många patienter med överdriven svettning i ansiktet. Många av dessa lider av något som kallas gustatorisk svettning, ofta känt som Freys syndrom. Detta är ett tillstånd där ansiktssvettning utlöses av att äta eller dricka, och det kan vara både obehagligt och socialt störande för de drabbade, säger Peter Svamo, som är läkare och verkställande direktör vid Svettkliniken, till KK.

Svamo säger att speciellt dessa livsmedel och drycker kan leda till svettning:

 1. Sura livsmedel: Citrusfrukter som citroner, apelsiner och grapefrukt samt andra sura livsmedel kan stimulera svettreflexen i ansiktet.

 2. Söta livsmedel: Godis, choklad och andra sötsaker kan ibland utlösa denna respons.

 3. Starkt kryddad mat: Kryddor som chili och peppar kan utlösa svettning.

 4. Varm dryck: Varmt kaffe, te eller soppa kan också vara utlösande faktorer, på grund av kombinationen av temperatur och smakstimulering.

 5. – Det är viktigt att notera att reaktionen på dessa livsmedel kan variera från person till person. Det kan hjälpa med livsstilsförändringar för att undvika kända utlösare, eller injektioner för att minska svettproduktionen, förklarar Svamo.
 6. Maten som kan hjälpa
 7. Är det bra att svettas av mat?
  Att svettas som en följd av mat är en naturlig respons och kan ha vissa fördelar, säger Arsky.
 1. Kroppstemperaturreglering: Svett hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

 2. Utsöndring av toxiner: Även om svett främst består av vatten och elektrolyter, kan det också hjälpa till att utsöndra små mängder toxiner.

 3. Metabolisk respons: Ökad svettning kan vara ett tecken på att din ämnesomsättning ökar, vilket kan hjälpa till med kaloriförbränning.

– Men överdriven svettning kan vara obehaglig och ibland besvärande socialt. Om svettproduktionen blir extrem kan det vara användbart att justera kosten eller söka råd från en läkare för att utesluta underliggande medicinska tillstånd som hyperhidros, ett tillstånd med besvärande ökad svettproduktion, förklarar Arsky.

Sammanfattningsvis är svettning en normal fysiologisk respons som har viktiga funktioner i kroppen, och måttlig svettning som följd av mat är generellt ofarlig och kan till och med vara fördelaktig. Enligt Huffpost kan dessa livsmedel minska svettning:

 1. Vatten. Det är viktigt att vara ordentligt återfuktad.

 2. Frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll (som vattenmelon, gurka och sallad).

 3. Yoghurt, mjölk, ost och andra kalciumrika mejeriprodukter, som kan hjälpa till att reglera din kroppstemperatur.

Det här är en översättning av en artikel i Feminas norska systertidning KK. Läs originalet här!

Kändisarnas smultronställen - här hänger de i sommarBrand logo
Kändisarnas smultronställen - här hänger de i sommar
Annons