Trendar: InredningMat och dryckResor

Mimmis vita lögn fick TV4:s hundcoach Fredrik på fall

14 aug, 2020 
AvLotta Hylander
FotografVeronica Kindblad
När Mimmi såg hundcoachen Fredrik, känd från TV4, på stan tvekade hon inte att gå fram. Men hon använde en minst sagt ovanlig metod för att få honom att vilja ses igen. Sedan dess är de ett par.
Annons

Mikaela ”Mimmi” Nyberg gick genom Stockholm tillsammans med en kamrat. På Sveavägen såg hon plötsligt mannen hon följt en längre tid på Instagram. Hon hade också sett honom på tv och tyckte att han både verkade trevlig och såg trevlig ut.

På några få sekunder samlade hon mod och tog beslutet att gå fram och säga hej till Fredrik ”hundcoachen” Steen.

– Jag går normalt inte fram till kändisar, säger Mimmi och ler stort mot Fredrik som sitter mitt emot henne i familjens kök i Tullinge utanför Stockholm. "Hur ska jag lösa detta nu då?" tänkte jag. Jag måste ju säga något…

– Så jag gick fram, sa hej och bad om hjälp med min besvärliga hund. Jag berättade hur den brukade skälla mycket, dra i kopplet. En massa jobbiga saker sa jag att hunden gjorde.

Annons

En hund som jag inte hade…

– Och jag ville förstås hjälpa till, fortsätter Fredrik. Men jag var redan sen till en tv-inspelning så jag gav Mimmi mitt nummer och bad henne höra av sig. Jag märkte förstås direkt hur charmig hon var och att hon verkligen tycktes behöva hjälp med sin hund.

– En hund som jag inte hade…, säger Mimmi med ett gott skratt.

Schäferhanen Pacco, en glad unghund, kommer in i köket. Han tar sikte på husse i sin fåtölj, lägger upp frambenen i Fredriks knä och får en kram tillbaka. Två mysiga läderfåtöljer, mitt emellan dem ett lågt bord, är en annorlunda inredningslösning i ett kök, som blivit en favoritplats för Fredrik och Mimmi.

Mimmi och Fredrik med Pacco. Hundar är en förstås en stor del av deras liv.

– Här sitter vi jämt, berättar Fredrik. Barn och hundar kan röja runt i vardagsrummet, här inne är det lite lugnare.

Annons

Det har nu gått tre år sedan Mimmi gjorde det omvända hundtricket där på Sveavägen. Hon samlade mod en andra gång och kontaktade Fredrik.

– Vi sågs måndagen efter midsommarhelgen, berättar Mimmi.

– Vi drack kaffe på Scandic Malmen och du frågade på en massa om hundar, säger Fredrik.

Men snart kom det fram att Mimmi inte hade någon besvärlig hund, faktiskt ingen hund alls.

– Först var jag rädd att du skulle bli upprörd…

Du var spännande att prata med och charmig som tusan och jag blev förstås intresserad

– Nejdå, svarar Fredrik. Du var spännande att prata med och charmig som tusan och jag blev förstås intresserad. Och du var tapper som drack kaffe… Nu vet jag ju att du inte tycker om kaffe.

Kort efter första fikat kom Mimmi över till Fredrik – och blev kvar.

– Så var det skrattar Mimmi. Jag bodde hemma då, men sa till min mamma att jag skulle bo hos en tjejkompis.

– Och sedan såg mamma oss på tv där vi satt i publiken till Sommarkrysset, berättar Fredrik.

Mimmi skrattar gott åt minnet.

Annons

– Mamma ringde direkt och sa: Nu vet jag vem du träffar!

Kände igen Steen från TV4

Mimmi är ekonom och jobbar som revisor. Fredrik är en av landets mest kända hundprofiler och har under många år skrivit hundböcker och spelat in flera tv-program med hundtema. Han ses regelbundet i morgonsoffan på TV4, ofta tillsammans med labradoren Lilla Nymo, som nyligen blivit mamma.

Fredrik har också ett omtyckt konto på Instagram där cirka 60 000 följare dagligen tar del av råd och tips om hund.

– Som personer är Mimmi och jag raka motsatsen, berättar Fredrik. Mimmi har struktur och är duktig på att hålla ordning. Hon sköter min almanacka tillsammans med min agent. Vissa delar av mitt liv har jag lämnat över till andra. Låter lite ”toffligt” kanske, men så är det.

Mimmi och Fredrik är ett par som gör det mesta tillsammans.

– Om det så är att vi bara behöver köpa hem mer mjölk, då gör vi det tillsammans, säger Mimmi.

Annons

Större delen av sommaren brukar Mimmi, Fredrik, Fredriks pojkar William och Alexander, samt hundarna förstås, vara ute på Lindö i Mälaren där de har sitt sommarställe.

– Vi åker till Lindö så ofta vi kan. Där kan vi bara vara. Sommaren är fin, men höst och vår är fantastiska därute på ön. Att vara därute, gå och lägga sig tidigt, kolla någon tv-serie… Det är hur mysigt som helst, säger Fredrik.

Det har nu gått tre år sedan Mimmi gjorde det omvända hundtricket där på Sveavägen.

Fredriks pojkar är åtta och tolv år och är hos sin pappa och Mimmi varannan vecka.

– Det viktigast av allt när vi träffades var att det skulle fungera med pojkarna och mig, säger Mimmi. Fokus ska ligga på barnen och deras behov, inte vad de ska tycka om mig. Jag har själv fyra föräldrar brukar jag säga. Mamma och pappa och bonusföräldrar som kom in i mitt liv tidigt. Jag har inget behov av att bli kallad mamma av William och Alexander.

Annons

– De kallar Mimmi för Mimsig, fyller Fredrik i och ler. Pojkarna tycker Mimmi är kul och mysig.

Åldersskillnaden gör inget

Gemensamma projekt är något de gärna gör tillsammans. Fredrik, som är byggare i grunden, har gjort flera möbler, men också ett par skulpturer i det gemensamma hemmet.

– Fredrik har ett enormt driv och får saker gjorda. Ett projekt just nu är en pool, berättar Mimmi.

– Till pojkarna, till hundarna och till oss, skrattar Fredrik. Vi får dela!

Det skiljer 20 år mellan Fredrik och Mimmi.

– När vi träffades gissade jag på att du var en tio år yngre, skrattar Mimmi.

– Och du är mogen och jag barnslig, kontrar Fredrik.

På min sida var reaktionerna inte så många, men jag minns att mamma sa: du är inte riktigt klok, Fredrik

– Men så klart, säger Fredrik och blir mer allvarlig. Mimmis föräldrar reagerade ju som vilken normal förälder som helst bör reagera när vi träffades. Jag sa till dem att jag har full respekt för era synpunkter och att ni undrar. Vi är ju jämngamla, Mimmis föräldrar och jag.

Annons

– Men nu älskar de dig, flikar Mimmi in.

– Förutom Mimmi så har jag också fått två nya kompisar i hennes föräldrar, ler Fredrik.

– På min sida var reaktionerna inte så många, men jag minns att mamma sa: du är inte riktigt klok, Fredrik!

Reste till Zimbabwe

Medan Fredrik hela livet haft en passion för hundar, så är det lejon som fascinerat Mimmi. Och denna passion var bland det första paret pratade om när de träffades.

– För mig har det alltid varit något speciellt med lejon. Som liten fick jag ett gosedjur, Simba från Lejonkungen, och med den tog min passion för lejon fart. Jag och en kamrat var bara tio år när vi började planera en resa till Afrika för att få jobba med lejon. Den drömresan tog jag med mig in i vuxenlivet och så en dag, när jag var mellan jobb och plugg och hade både tid och sparat ihop pengar, kunde jag uppfylla den, berättar Mimmi.

Fredrik med Lilla Nymo, TV4:s egna kändishund 2016.

Så sex månade innan hon träffade Fredrik på Sveavägen, packade Mimmi sina väskor och åkte till Zimbabwe och ett räddningscenter för lejon.

Annons

– Min kompis hängde inte på, så jag åkte ensam. Jag är en lugn person men att flyga ensam till en helt annan världsdel, och till ett av världens fattigaste länder, var förstås lite nervöst. Jag blev upphämtad på flygplatsen och under den sedan fem timmar långa resan med bil blev vi stoppade flera gånger och bötfällda… Bara för att jag var med i bilen. Jag frågade mig själv flera gånger vad jag gett mig in på. Men så snart jag träffade de andra som skulle vara där med mig och jobba så kändes allt bra.

#Fredrikälskarhundar – personligt bokprojekt

Mimmi berättar om fem spännande veckor i Zimbabwe.

– De vilda lejonen är tyvärr hårt inavlade, det finns inte så många släkter kvar. På räddningscentret har de genpoler och föder upp lejon med nya blodslinjer, som sedan släpps ut och stärker upp aveln. Innan lejonen kan släppas ut på egen hand, ska de lära sig allt som ett lejon behöver kunna, till exempel att jaga.

Annons

– Vi gick ut med tonårslejonen, i par eller tre och tre, för att låta dem jaga där i nationalparken. Lejonen gick lösa med oss, för dem var vi en flock. Och när ett byte dök upp kickade deras jaktinstinkt igång. Det var förstås viktigt att hålla sig till de strikta reglerna i arbetet med lejonen. Hålla djuren framför sig, aldrig vända ryggen till, eftersom de gärna testar gränser. Jag var mer rädd för alla giftiga ormar som fanns där, men mamma här hemma var nog ändå räddast, berättar Mimmi och ler.

Nyligen släpptes Fredriks nya hundbok #Fredrikälskarhundar – även detta ett projekt som Mimmi varit delaktig i hela vägen.

Mimmi, här med Pacco, är sugen på att skaffa en egen hund.

– Jag brukar läsa det jag skrivit högt för Mimmi och hon har varit ett ovärderligt bollplank i bilder, upplägg och formen på boken.

Annons

På flera sätt skiljer sig den nya boken, den trettonde, från Fredriks tidigare. Den är mer personlig och ett kapitel handlar om Fredriks egen skolgång som var en tuff tid. Han berättar också om sin ADHD och om hur hundarna blev hans räddning i unga år.

Mimmi har varit ett ovärderligt bollplank

– I boken tar jag också upp parallellen med att fostra barn och hundar, mina tankar kring att skapa en harmonisk familj/hundflock. I tv vill man ha korta, konkreta tips, i boken blir det lite längre resonemang om kommunikation och inlärning.

Pacco pockar på husses uppmärksamhet igen. Han är just nu ensam hund i huset.

– Lilla Nymo och valparna är hos sin uppfödare. Hon är en jätteduktig mamma. Saknar henne mycket och kanske får hon ta med sig en liten valpis hem.

Mimmi har ingen egen hund, men hon drömmer om en strävhårig tax.

– En hund som bara är min hade varit mysigt. Det är ju utan tvekan Fredrik som är husse, det är han som gäller här hemma. Den dagen jag kan ha med min hund på jobb, då blir det en tax, som är min.

Annons

Nu väntar en intensiv helg för paret. Fredrik ska till Köpenhamn och prata hund. Vid hans sida finns förstås Mimmi.

Vem är Fredrik Steen och Mimmi

  • Fredrik ”hundcoachen” Steen, 47 år: Hundexpert.
  • Mikaela ”Mimmi” Nyberg, 27 år: Revisor.
  • Familj: Fredriks barn; William, 12 och Alexander, 8 år. Hundarna Lilla Nymo, Pacco och Nymos valp Steffi.
  • Gör tillsammans: Det mesta! Från att köpa mjölk till att bygga pool. Älskar att ha gemensamma projekt. Mimmi sköter ofta kameran till Fredriks olika filmer om hundkommunikation och inlärning.

Kärleksfull ord om varandra

Fredrik om det bästa med Mimmi: ”Hennes intelligens. Hon är smart, hon är vacker och hon bemöter mig på rätt sätt. Hon är lugn och sansad och går inte igång när jag gör det. Som häromdagen när vi skulle filma ett inlägg. Min mobil slocknade och jag blev upprörd, min säkring gick helt enkelt. Mimmi gick bara undan, hon 'svarade inte' på mitt beteende. Precis som man ska bemöta en aggressiv hund”, berättar Fredrik och skrattar.

Mimmi om det bästa med Fredrik: ”Han har ett fantastiskt driv och idérikedom. När vi är på en fest eller middag blir han centrum på ett bra sätt. Folk blir hänförda av honom. Jag önskar att jag också kunde vara så. Han är dessutom snäll och han älskar mig som jag är.”

Läs mer:

Annons