Trendar: InredningMat och dryckResor

Ny studie: Vi ligger mindre under pandemin – här är anledningen

26 mar, 2021 
AvNina Nyström
Par bortvända från varandra i sängen. Anna Bennich.
Vårt sexliv har försämrats under pandemin, såväl för singlar som för par. Psykologen Anna Bennich analyserar och förklarar varför. Hur väl stämmer det här på dig själv?
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Sexleksaksförsäljningen har ökat och vissa medier har rapporterat om att vi passar på att fördriva tiden hemma mellan lakanen. Men enligt en ny studie från amerikanska Kinsleyinstitutet har vi inte haft riktigt så kul som det verkat: Vi ligger mindre under pandemin.

I Nyhetsmorgon analyserar psykologen Anna Bennich studien och ger sin förklaringar till varför vi tydligen har mindre sex.

Därför har sexlivet försämrats under coronapandemin

Anna Bennich menar framförallt att ökad stress och oro över jobb, sjukdom och anhöriga i riskgrupp är en stor del av förklaringen, tillsammans med den nedstämdhet och frustration som isoleringen bär med sig.

Den ökade isoleringen och distanseringen under det senaste året är en annan stor inverkande faktor.

Annons

”Inte roligt med någon som tuggar för högt”

– I en familj har vi ju levt på varandra. Det är ju inte heller särskilt roligt att sitta där vid köksbordet med någon som tuggar för högt och man inte får nån paus ifrån. Det går ju inte riktigt att längta, menar Anna Bennich (och vi är fullt beredda om att hålla med).

Hon hänvisar också till tidigare studier, som har visat att vi känner oss som mest attraherad av vår partner när vi får distans ifrån varandra och lever vårt ”egna liv” vid sidan av rollen i relationen – något de flesta inte haft särskilt mycket av det senaste året.

Singlarnas sexliv under corona då?

Tinder har inte direkt haft högsäsong under pandemin. Men – mitt i torkan, visar studien att åtminstone kreativiteten har ökat i en grupp, förmodligen hos de som inte lever inpå varandra tror Anna Bennich.

– Sexting och användning av teknologi har hjälpt till för de som inte lever ihop med någon. Man ska också komma ihåg att det här är en amerikansk studie, och där har de ju haft hårdare restriktioner än vad vi har haft i Sverige, avslutar Anna Bennich.

Oavsett kan vi nog enas om att mer tid under samma tak, utan den vanliga möjligheten till återhämtning från varandra, och utan roliga aktiviteter som boostar energin, inte är något afrodisiakum. Lägg till mindre möjligheter till barnvakt för de som har barn – och inte att förglömma: Vem har varit sitt snyggaste, härligaste, mest piffade jag det senaste året?

Foto: TT

Annons