Trendar: InredningMat och dryckResor

7 tecken på att du har mögel i ditt hem – och vad du kan göra åt det

06 apr, 2023 
AvJosefin Westin
FotografSHUTTERSTOCK
Mögel i hus
Att hitta mögel är mångas stora skräck men också ganska vanligt i många hem.
Här är sju tecken på att du har mögel i ditt hem – och tipsen på hur du får bort det.
Annons
VIDEO: Ekohemmet - Så gör du en egen rengöringssprayBrand logo
VIDEO: Ekohemmet - Så gör du en egen rengöringsspray

Mögelsporer finns på många ställen i vår vardag, vissa är nyttiga som i en del livsmedel medan andra är hälsofarliga som när det får fäste i ditt hem. Mögel blir ett problem i ditt hus eller din lägenhet när sporerna hittar en varm, fuktig plats och börjar livnära sig på organiskt material och växa.

7 tecken på att du har mögel i ditt hem

Det finns olika varningstecken som du kan leta efter om du misstänker att du har mögel i ditt hem. Här nedan har vi listat några av de vanligaste som du kan hålla utkik efter.

1. Synlig missfärgning eller färgning

Om du ser gråa, svarta, gröna eller blåaktiga fläckar längs med fogar, på väggar eller andra ytor är det troligen mögel. Håll även utkik efter rosa, röda eller bruna streck också. Möglets konsistens kan vara pudrig, luddig eller slemmig. Även vattenfläckar på väggar, golv eller tak indikerar vanligtvis närvaron av mögel.

Annons

Om du upptäcker någonting av detta bör du ta till åtgärder direkt, antingen själv eller med hjälp av någon professionell hjälp.

2. Unken lukt

Dina ögon är det första som kan upptäcka mögel i ditt hus, din näsa det andra. Varje unken, jordig eller sur lukt tyder på att mögel finns även om du inte ser några synliga tecken. När du upptäcker en lukt får du utreda var den kommer ifrån tills du hittar källan. Om du inte ser något mögel kan du behöva professionell hjälp för att hitta den dolda källan, som kan sitta i väggar, krypgrunder eller längs med husgrunden.

När du har identifierat källan bör den saneras och det skadade området bör avlägsnas och ersättas med nytt byggmaterial.

3. Unkna väggar, golv eller skåp

Om en yta känns fuktig, såsom väggar, golv, möbler, skåp, är luftfuktigheten i hemmet för hög. Hög luftfuktighet uppmuntrar till mögeltillväxt på synliga och osynliga ställen, såsom inuti soffkuddar, madrasser eller väggar.

Annons

För att minska luftfuktigheten, införskaffa en avfuktare till ditt hem. Rengör och ta bort eventuell mögeltillväxt.

mögel i hus
Mögel kan även sätta sig i fönsterlister i ditt hus.

4. Läckande rör

Även en liten läcka kan tillföra tillräckligt med fukt för att uppmuntra mögeltillväxt. Kontrollera alla VVS-anslutningar i och utanför huset regelbundet. Reparera läckor så snabbt som möjligt och vidta åtgärder för att ta bort mögel.

5. Fuktkondens

Om du ser vattendroppar på väggar, fönster, fönsterbrädor eller runt en kyl eller frys kommer mögel säkert att komma förr eller senare. Kondens uppstår eftersom ytorna vanligtvis är kallare än luften eller andra ytor i hemmet.

Vidta åtgärder för att isolera eller reparera läckande ställen runt dessa områden eller töm dropptråg för att förhindra mögeltillväxt.

Annons

6. Smak

Om din kopp kaffe smakar konstigt, kan det vara mögel i din kaffebryggare. Små apparater som använder vatten är perfekta grogrunder för mögeltillväxt.

Regelbunden rengöring och korrekt underhåll hjälper till att hålla mögel i schack.

7. Allergiska reaktioner

Om någon i din familj börjar visa tecken på en allergisk reaktion, så som nysningar hosta och/ eller utslag, som inte försvinner kan det bero på mögel.

Rådgör med din läkare och om mögelexponering är orsaken vidta åtgärder för att ta bort möglet.

Källa: The Spruce

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons