Trendar: InredningMat och dryckResor

När är Halloween 2020? Här är svaret!

09 okt, 2020 
AvLisa Nilsson
FotografTT/Shutterstock
Snart är det dags för en av barnens favorithögtider – Halloween. Helgen då man går bus eller godis! Men har du koll på vilka datum som gäller för i år?
Annons

AVid samma tidpunkt varje år uppstår en förvirring i kalenderplaneringen – när är det egentligen Halloween? När är det dags att fixa utklädnad till barnen? Och när är det dags att gå "bus eller godis"?

Ingen fara vi har svaret.

Därför firar vi HalloweenBrand logo
Därför firar vi Halloween

När är datumet för Halloween 2020?

Det som räknas som den "korrekta" Halloween infaller alltid den 31 oktober. I år infaller högtiden på en lördag. Ursprungligen kommer traditionen från Irland och namnet Halloween kommer från All hallows' eve. Traditionen spreds sedan vidare via emigranter över Atlanten till USA.

Dock blandar många ihop Halloween med Alla helgons dag men traditionerna innebär inte samma sak. Lugn, bara lugn vi ska reda ut detta åt er så ni vet när det är dags för barnens högtid: "bus eller godis".

Skillnaden mellan Halloween och Alla helgons dag

Sedan 1953 infaller Alla helgons dag en lördag mellan den 31 oktober och 6 november och det är en röd dag. Detta kan innebära att en del butiker kan ha andra öppettider denna dag.

Annons

Men Alla helgons dag ska inte heller blandas ihop med Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november och i år alltså dagen efter Alla helgons dag. Fram till 1772 var allhelgonadagen en röd dag. Under Allhelgonahelgen är det många som brukar hedra nära och kära som gått bort med att tända ljus vid graven eller på kyrkogårdar.

Halloween kunde tidigare vara en ganska stökig högtid i USA, men efter 1950-talet lyckas man återlansera högtiden. I dag är den väldigt populär och många barn (och vuxna) klär ut sig och man går "trick or treat" eller "bus eller godis" som vi kallar det i Sverige.

Det går ut på att man knackar dörr hos grannar och frågar om "bus eller godis" – skulle din granne mot förmodan inte ge dig godis och säga bus istället så får man lov att spela denne ett spratt. Men som sagt så är detta numera en lugn högtid som mest går ut på att äta godis.

Det kan bli rätt rörigt med datum och dagar som har liknande namn, men i år händer allt på samma helg. Alla helgons dag och Halloween är alltså samma dag den 31 oktober.

Annons

När går man "bus eller godis" 2020?

Halloween är en relativt ny tradition i Sverige då många barn firar med "bus eller godis" under helgen. Och till alla er föräldrar som håller strikt till lördagsgodis så är det ju perfekt att Halloween är på en lördag i år!

I Sverige finns det dock en tumregel att man kör "bus eller godis" på Alla helgons afton, alltså kvällen innan Alla helgons dag. För att komma ihåg hur allt detta funkar så kan man tänka ”Bus på fredag och ljus på lördag”.

I många barntäta områden brukar grannföräldrar prata ihop sig om vilken dag man ska gå "bus eller godis". Så det kan börja bli dags att förbereda godisförrådet i tid och se till att inte råka äta upp allt innan sista helgen i oktober.

Men kom ihåg att det är en pågående pandemi, så försök att genomföra ett coronasäkert "bus eller godis".

Läs mer:

Annons