Trendar: InredningMat och dryckResor

Natalie lurade döden utan att veta om det – här är hennes varning

27 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Natalie Stevens hår stod upp av blixten.
Natalie Stevens la upp en bild på Facebook där hennes hår stod rakt upp under en promenad i ett åskoväder.
Responsen hon fick på bilden hade hon aldrig kunnat vänta sig – det visade sig att Natalie hade lurat döden.
”Du var två minuter ifrån att dö eller bli allvarligt skadad”, fick Natalie Stevens veta.
Annons
David Batra i ny SVT-serie: besöker extrema miljöerBrand logo
David Batra i ny SVT-serie: besöker extrema miljöer

Brittiska Natalie Stevens var ute på en promenad på ön Jersey där hon bor under ett åskoväder, när hon märkte att hennes hår stod rakt upp i luften. Natalie valde att ta en bild på det underliga fenomenet och lägga ut på sin Facebooksida, men hade nog aldrig kunnat gissa vilken respons hon skulle mötas av.

Natalie skrev att hon kände en ”kittlande känsla i huvud och panna” när håret stod rakt upp i 10-15 minuter. Hon nämnde också att hon hörde åskovädret borta vid franska kusten. Hon själv var lättsamt inställd till hårfenomenet, men skrev också på Facebook att hon valde att gå högre upp på stranden för att hon blev lite nervös.

Höll på att träffas av blixten

Det skulle visa sig att Natalie hade all anledning att vara nervös – hon hade nämligen kunnat träffas av blixten.

Annons

”Du var två minuter ifrån att dö eller bli allvarligt skadad”, skrev en person till henne.

”En elektrisk laddning byggs upp som en del av ett 'positivt blixtnedslag'. Laddningen är det som gör att ditt hår står rakt upp. Du kanske inte tror att du är illa ute om stormen fortfarande ser ut att vara långt borta vid horisonten. Men den elektriska laddningen är ett säkert tecken på att du borde ta dig inomhus så snabbt som möjligt”, skrev en annan.

De dramatiska kommentarerna backades upp av väderexperter, skriver Brightside. De gav också tips på hur man ska bete sig om håret ställer sig rakt upp.

”Om ditt hår står rakt upp är du på väg att bli träffad av blixten. Ställ dig på knä och luta framåt, men ligg inte platt på marken. Våt mark är en bra ledare för elektricitet. Det är också rekommenderat att du tar dig så långt ifrån stranden som möjligt när stormen rullar in”, skriver experterna.

Annons